Kina kommunistparti erklærer Xi som sin «kjerne»

<p> SJEF:  President Xi Jinping er trolig tiltenkt en viktig rolle i Kinas politikk i lang tid framover. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB scanpix</p>
 SJEF:  President Xi Jinping er trolig tiltenkt en viktig rolle i Kinas politikk i lang tid framover. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kinas kommunistparti erklærer at president og partileder Xi Jinping er deres «kjerne». Det tolkes som en ytterligere styrking av posisjonen til Kinas allerede mektige leder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiets toppledere la torsdag fram en uttalelse etter et fire dager langt møte i Beijing. Der tas det til orde for at partimedlemmene må «samles tett rundt partiets sentralkomité med kamerat Xi Jinping som kjernen», skriver partiorganet Folkets dagblad.

Formålet med møtet i kommunistpartiets sentralkomité var å stake ut den politiske kursen for de kommende årene. Rundt 400 medlemmer av partiledelsen deltok. Endringer i partistrukturen og partidisiplin var blant temaene på dagsordenen.

Xi har forsøk å styrke sin kontroll over partiet siden han tok over som leder i 2012, og han har styringen på flere nivåer enn noen annen leder siden Mao Zedong, skriver nyhetsbyrået AFP.

Willy Lam, som er professor i statsvitenskap ved Det kinesiske universitetet i Hongkong, sier kunngjøringen er svært viktig fordi begrepet «kjerne» tradisjonelt antyder en personlig autoritet som ikke er tidsbegrenset.

– Kjernen i lederskapet kan vare for alltid. Det er ikke snakk om åremålsperioder eller pensjonsalder når det er kjernen det er snakk om, sier han.

Personvernpolicy