Meny

Stang: – Skal ikke holde Listhaug i tøylene

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang (H) ble fredag utnevnt til statssekretær for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Han avviser at han er brakt inn for å gi regjeringens innvandringspolitikk et mykere ansikt.

Med sitt joviale image fra Oslo-politikken er det allerede flere som har kommentert utnevnelsen med at kombinasjonen Listhaug og Stang blir en klassisk (men litt omskrevet) «bad girl, good guy»-situasjon.

Fabian Stang avviser dette og sier at integreringspolitikken i Oslo ble gjennomført etter klare retningslinjer fra regjeringen og Stortinget.

– Vår oppgave var å gjennomføre dette med de rammene vi fikk. Jeg tror nok det å være klar og tydelig er veldig viktig på dette området. Det vi gjør får direkte innflytelse på enkeltindividers liv og situasjon og da er det viktig å være tydelig. Jeg har stor respekt for Sylvi Listhaugs klarhet på området, understreker Stang overfor NTB.

Les også: Listhaugs hyggeprat med islamfiendtlige Ronny Alte

Lojal

Frp-statsråden har ofte fått kritikk for sine retoriske uttalelser, men Stang avviser at han er brakt inn for å holde henne i tøylene.

– Nei, jeg skal være en lojal statssekretær, men jeg tror dette er et område hvor man får kritikk nesten uansett hva man sier. Det kan kanskje være mulighet for å være med på å skape større respekt for hverandres standpunkter i debatten. Debatten blir veldig ofte hatsk og svart/hvitt og dette er ikke et område hvor alt er svart/hvitt, mener han.

– Jeg tror det viktigste på dette området er å sørge for at den politikken som utføres er rettferdig. Det er få områder hvor det er viktigere å unngå forskjellsbehandling enn på dette området, mener han.

Sylvi Listhaug sier til Aftenposten at hun ser fram til å jobbe med Stang.

– Jeg kjenner ham fra min tid i Oslo-politikken, sier hun. Listhaug var tidligere blant annet byråd for helse og eldreomsorg i Oslo.

Les også: Norge lovet å ta imot 1.350 flyktninger - fasit så langt: 0

– Spennende

Overfor NTB utdyper Stang hvorfor han sa ja til stillingen.

– Det er helt klart et nytt område, men samtidig er det jo få steder i Norge hvor det har vært så mye innvandring og integrering som i Oslo. Jeg har foreløpig bare vært med på den andre enden av jobben, sier han.

Stang har tidligere sagt at Norge må ha en raus innvandringspolitikk, og han innrømmer at han nå kan oppleve å møte seg selv i døra.

– Til en viss grad fordi at vi må være ærlige og innrømme at det nå er så mye krig og elendighet i verden at vi ikke kan redde alle vi skulle. Det er rett og slett for mange. Men regjeringens politikk skal gjennomføres, understreker han.

Nominert

Høyre-veteranen var ikke i tvil om hva han skulle svare da statsminister Erna Solberg (H) kontaktet ham for to uker siden.

– Jeg tar det som en komplimet at jeg ble spurt om denne jobben. Det er veldig vanskelig å si nei til Erna Solberg, avslutter han.

Fabian Stang var ordfører i Oslo fra 2007 til 2015 og har vært bystyrerepresentant for Høyre siden 1999. Han er utdannet jurist og har tidligere yrkeserfaring som lærer, advokatfullmektig, politifullmektig og advokat.

Etter at Høyre tapte kommunevalget og Stang ble erstattet som ordfører, har han vært langtidssykmeldt på grunn av depresjoner, men kom tidligere i høst på banen igjen, og er klar for å bli nominert til neste års stortingsvalg.

Les også:

Listhaug: – Lykkejegere har lite å tape

– Uhyggelig hatprat på Frp-statsråders Facebook-sider

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært