Trontalen: Private må skape større verdier

Kong Harald holder trontalen under den høytidelige åpningen av det 161. storting mandag.
Kong Harald holder trontalen under den høytidelige åpningen av det 161. storting mandag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

For å trygge det norske velferdssamfunnet må det private skape større verdier, og offentlig sektor må reformeres, sa kong Harald i trontalen under åpningen av Stortinget mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Arbeidsinnvandring og flere asylsøkere skaper nye utfordringer, het det i talen, som er utformet av regjeringen, men fremføres av kongen på vegne av regjeringen.

Se direkte fra åpningen øverst

Han pekte dessuten på at veksten basert på oljeinntekter har snudd, men at den største trusselen mot det norske velferdssamfunnet, er mangelen på omstillingsevne.

– Petroleumsaktiviteten har gitt oss vind i seilene og muligheten til å bygge opp en stor offentlig sektor. Vi må fremover reformere offentlig sektor for å makte å løse gamle og nye samfunnsoppgaver, sa kongen videre.

Blant de viktigste oppgavene nevnes særlig ungdomsledigheten, arbeidsledigheten i Sør-Vest-Norge og det å forhindre at noen få faller utenfor samfunnet.

– Når mange har det bra, er det ekstra vanskelig å ikke mestre hverdagen.

Når det gjelder utenrikspolitikken, understreket kongen at regjeringen vil holde fast på de tette båndene til venner og allierte «som holder demokrati, menneskerettigheter og fri handel høyt». Samtidig vil regjeringen invitere til debatt om veivalg i utenriks- og sikkerhetspolitikken og varsler en stortingsmelding om temaet.

– Vårt viktigste våpen mot ekstremisme

Norske stortingspolitikere er blant de mest tilgjengelige parlamentarikerne i verden, sa stortingspresident Olemic Thommessen da han mandag åpnet det 161. Storting.

Thommessen la i sin tale vekt på hvilken styrke det er for demokratiet å ha en åpen politisk kultur. Han framhevet at de 169 stortingsrepresentantene oppsøker sine lokalsamfunn og er til stede der folk samles.

– Våre folkevalgte deler samtale med det folket som har valgt dem, bygger politikken nedenfra og gjør den gjenkjennelig. I dette fellesskapet ligger vårt viktigste våpen mot ekstremisme, populisme og uansvarlig politikk, sa Thommessen.

Se også pressemelding fra Stortinget.

202 år

Stortingspresidenten åpnet med å konstatere at situasjonen i Europa er krevende. Han viste til Storbritannias beslutning om å forlate EU, utviklingen i Russland og den dramatiske situasjonen i Europas nærområder.

I tillegg gikk han inn på hvordan terrorangrep har rammet europeiske land i løpet av stortingsperioden. Globale utfordringer og usikkerhet hos andre, blir følbar også hos oss, påpekte han.

– Gjennom 202 år har vi bygget et folkestyre som viser evne til – på den ene side å synliggjøre de politiske forskjellene og bidra til den debatten et levende demokrati krever – men på den annen side også å være løsningsorientert og pragmatisk når det gjelder, sa Thommessen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden