Ny opptrapping av sykehusstreiken

Foto: Eirill Wiik / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Akademikerne tar ut ytterligere 36 leger og psykologer ved sju sykehus i streik tirsdag. Da vil totalt 569 medlemmer ved 13 sykehus være i streik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både fredag denne uka og tirsdag neste uke går nye leger og psykologer ut i streik. Det ser ikke ut til å skape bevegelse mellom partene.

Fredag trappes streiken opp med 35 leger og psykologer ved tre sykehus, mens ytterligere 36 leger og psykologer ved sju sykehus går ut i streik på tirsdag, varslet Akademikerne torsdag. Da vil totalt 569 medlemmer ved 13 sykehus være i streik.

– Uttaket er fortsatt svært moderat. Vi forbereder en langvarig konflikt, sier forhandlingsleder Rune Frøyland i Akademikerne helse.

Leder Anne-Kari Bratten i arbeidsgiverforeningen Spekter sier hun tar opptrappingen «til etterretning».

– Dette er en lovlig streik, og sykehusene har satt i gang arbeidet med å sørge for at dette i minst mulig grad rammer pasientene, sier hun til NTB.

– Betydelig sinne

Streiken har vart siden 7. september og har blitt trappet opp flere ganger, uten at dette har ført partene nærmere hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Frøyland kan det merkes et betydelig sinne ute i sykehusene. Uroen kan bare løses gjennom forhandlinger, mener han.

– Spekter og sykehusdirektørene vet hva som må til. Det holder ikke å skyve diffuse bestillinger fra Helsedepartementet foran seg. Jeg vil på det sterkeste oppfordre sykehusdirektører og departementet til å avklare seg imellom slik at vi kan få bevegelse i konflikten, sier Frøyland.

Bratten reagerer skarpt på uttalelsen.

– Det er oppsiktsvekkende at Frøyland betegner oppdragsdokumentet fra Helsedepartementet til de regionale helseforetakene som diffuse bestillinger, når det blant annet står svart på hvitt at man for eksempel skal innføre en planleggingshorisont for bemanning ved poliklinikkene på minimum seks måneder, påpeker hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Steil avvisning

Spekter viser foreløpig ingen tegn til bevegelse, men står steilt på avvisningen av kravet fra Legeforeningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Legeforeningen har stilt et ultimatum om at arbeidstid bare skal kunne planlegges på én måte. Det kravet har vi avvist, og vi kommer ikke til å innfri det, slår Bratten fast.

Samtidig vil hun ikke spekuler om hvor lenge streiken kan pågå før regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd.

– Sykehusene jobber nå intensivt for å omdisponere og sørge for at streiken i minst mulig grad rammer pasientene, sier Bratten.

– Flere mener en tvungen lønnsnemnd vil være til Spekters fordel?

– Jeg vil ikke spekulere om hva en eventuell Rikslønnsnemnd vil vedta. Mitt håp er at vi får til en forhandlingsløsning der partene selv blir enige, sier Bratten.

– Ikke fare for liv og helse

Arbeidstakerorganisasjonen understreker på sin side at liv og helse ikke står i fare ved opptrappingen.

– Akuttbehandling, kreftbehandling, psykisk helse og barn er skjermet. Jeg beklager de ulemper konflikten likevel medfører for publikum, sier Frøyland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig mener Akademikerne å ha både befolkningen og en samlet fagbevegelse i ryggen.

– Både vi og de andre arbeidstakerorganisasjonene ser på Spekters forsøk på å fjerne kollektive arbeidstidsordninger som et angrep på den norske modellen. Dette forskyver styrkeforholdet fra fellesskapet over til arbeidsgiver på en uakseptabel måte. Det samme sier toneangivende arbeidslivsforskere, framholder Frøyland.