KOMMENTAR:David Camerons ettermæle ødelagt av brexit

Storbritannias statsminister David Cameron er bekymret for konsekvensene av en eventuell brexit. Foto: Stefan Wermuth / Reuters / NTB scanpix
Storbritannias statsminister David Cameron er bekymret for konsekvensene av en eventuell brexit. Foto: Stefan Wermuth / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister David Cameron gamblet og tapte. Onsdag flytter han ut av Downing Street 10 med et ettermæle som for alltid vil være knyttet til brexit.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cameron ønsket å holde en folkeavstemning om EU for å skape enhet i det konservative partiet – en folkeavstemning han regnet med ville ende med at Storbritannia ble værende i unionen. Slik gikk det som kjent ikke.

– Før brexit-avstemningen mente mange at han hadde lyktes svært godt. Han var valgvinner for sitt parti og klarte å trekke i land den skotske avstemningen. Men nederlaget i folkeavstemningen om EU var et politisk banesår. Det er av så stor betydning at det overskygger det meste annet i hans regjeringsperiode, sier førstelektor Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo.

Rykker ned

Sammen med Hans Olav Lahlum kom Bratberg i mai i fjor med en bok om britiske statsministre mellom 1900 og 2015. Der vurderte de to Cameron som en midt på treet-statsminister. Av de 22 statsministrene rangerte Lahlum Cameron som nummer 10, mens Bratberg hadde ham på 12. plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi laget rangeringen kort tid før parlamentsvalget i fjor. Etter det ville jeg flyttet ham litt opp fordi han hadde evne til å vinne valg og drive gjennom et regjeringsprosjekt som tross alt var ganske vellykket. Men etter folkeavstemningen vil jeg bestemt flytte ham ned rett og slett fordi det er et så alvorlig nederlag, sier Bratberg.

Han sier at Cameron før brexit ble rost for sin taktiske sans og for å ha evne til å spille kortene klokt.

– Det var nettopp det han ikke roses for nå. Han lot seg presse ut på noe som er stikk imot det han selv hadde ønsket og stikk imot det han mener er i nasjonens interesse, sier Bratberg til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Yngste på 200 år

Cameron ble leder for det konservative partiet i 2005, bare 39 år gammel. I 2010 ble han den yngste britiske statsministeren på 200 år.

Etter valget i mai 2015 opplevde han ett av sin politiske karrieres største øyeblikk, da de konservative stikk i strid med meningsmålingene sikret seg rent flertall i parlamentet. Full av selvtillit utlyste Cameron folkeavstemningen om britisk EU-medlemskap. Før avstemningen sa han at han ville bli sittende uansett, men da valgresultatet var klart kunngjorde en sterkt beveget statsminister sin avgang utenfor statsministerboligen i Downing Street 10.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag sto han på samme sted og kunngjorde at han flytter ut av statsministerboligen onsdag og overlater nøklene til Theresa May. Takket være at mikrofonen hans ikke var avslått, kunne verden høre at han nynnet for seg selv mens han gikk inn døra i Downing Street 10.

– Det var det beste «åpen mikrofon»-øyeblikket i år, mener avisa The Independent. Som mange andre mener avisa at det hørtes svært likt ut temamusikken til TV-serien «West Wing» («Presidenten»).

– En melankolsk stubb som perfekt oppsummerer maktovertakelsen, mener avisa.