Britenes EU-utmelding utfordres av søksmål

<p>Et søksmål kan stikke kjepper i hjulene for Storbritannias EU-utmelding. Foto: Paul Hackett (Reuters / NTB scanpix)</p>
Et søksmål kan stikke kjepper i hjulene for Storbritannias EU-utmelding. Foto: Paul Hackett (Reuters / NTB scanpix)

Storbritannias regjering står overfor et søksmål som forsøker å hindre den fra å starte prosessen med å melde landet ut av EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge advokatene i firmaet Mishcon de Reya, som representerer saksøkerne, kan ikke regjeringen aktivere artikkel 50 i Lisboa-traktaten før Parlamentet har godkjent det gjennom debatt og avstemning.

– Det er ingen tvil om resultatet av folkeavstemningen, men prosessen som iverksetter utmeldingen må følge britisk lov, sier Kasra Nouroozi i Mishcon de Reya.

Les også: 40.000 demonstrerte mot brexit i London

– Utfallet av folkeavstemningen er ikke rettslig bindende i seg selv, og det er ulovlig for den nåværende eller fremtidige statsministeren å aktivere artikkel 50 uten godkjenning av Parlamentet, hevder han.

Artikkel 50 er mekanismen som formelt iverksetter Storbritannias skilsmisse fra EU. Flere sentrale EU-skikkelser har fra før avvist å starte samtaler med britene før artikkel 50 er aktivert.

Mishcon de Reya uttaler at «en gruppe klienter» står bak søksmålet. Ifølge magasinet The lawyer er dreier det seg om flere selskaper.

Les også: Mener brexit kan gi Norge en bedre EØS-avtale

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus