Kystpartiet i ferd med å rakne:Steinar Bastesen: – Ikke la Kystpartiet dø!

VELGERJAKT: – Det er absolutt behov for Kystpartiet, sier sagnomsuste Steinar Bastesen som her samler underskrifter for Tverrpolitisk Folkevalgte i Bodø i 2009. Selv ble han ekskludert fra Kystpartiet han bidro til å stifte.
VELGERJAKT: – Det er absolutt behov for Kystpartiet, sier sagnomsuste Steinar Bastesen som her samler underskrifter for Tverrpolitisk Folkevalgte i Bodø i 2009. Selv ble han ekskludert fra Kystpartiet han bidro til å stifte. Foto: Erik Veigård / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kystpartiets legendariske leder og eneste stortingsrepresentant, Steinar Bastesen, ble sendt hodestups ut av partiet. Nå håper han det kan gjenoppstå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kystpartiet er i fritt fall, lederen og andre politikere trekker seg og det er tillyst ekstraordinært årsmøte i oktober, melder NRK.

– Jeg føler at jeg dør politisk i Kystpartiet, sier kommunepolitiker Rut Olsen i Alta, som melder overgang til Frp.

Og nå trekker også Bengt Stabrun Johansen fra Alta seg som partileder for Kystpartiet. Han varslet allerede i fjor høst i Altaposten at Kystpartiets tid som landsdekkende parti, kan være over.

– Det er absolutt behov for Kystpartiet, et parti som setter fokus på utnytting av naturressurser som i hovedsak er grunnlaget for all velferden i verden, sier Kystpartiets stifter og eneste stortingsrepresentant, Steinar Bastesen til ABC Nyheter.

– Hva vil du nå anbefale fiskere å stemme nå?

– Partiet har ikke gått inn. De har jo ennå en sjanse hvis det dukker opp noen som kan dra lasset. Og noen må betale regningene. Hotelloppholdene, billettene, logoen og t-skjortene – alt som skal til for å drive valgkamp, sier Bastesen, nå pensjonert hvalfanger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg betalte det meste personlig mens jeg var leder. Så fikk jeg sponsorer etter hvert. Da jeg forsvant, kunne ingen skaffe penger, fortsetter han.

– De kastet sin eneste stortingsrepresentant

Bastesen satt på Stortinget for Kystpartiet fra 2001-2005, og ble før det innvalgt for Tverrpolitisk Folkevalgte fra 1997.

Under landsmøtet i 2006 ble han kastet som leder, og den forhenværende KrF-politikeren Roy Waage overtok. I 2008 ble Bastesen så ekskludert, anklaget for illojalitet mot Kystpartiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag ønsker ikke hans etterfølger i ledervervet, Roy Waage, å kommentere utviklingen.

– Hva skyldes denne tilbakegangen for Kystpartiet, Bastesen?

– Når de kaster den eneste stortingsrepresentanten de har hatt, tyder det ikke på langsiktig tenkning. Når man bare tenker kortsiktig og bare tenker på seg sjøl, er det klart det går ad undas.

– Når det ikke er plass for langsiktig tenkning, blir det farlig, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ordførerkandidat for Kystpartiet: – Røykere blir behandlet slik jødene ble under krigen

Vil ikke være vandrepokal

Bastesen forteller at han ikke har meldt seg inn i noe nytt parti.

– De får være vandrepokaler de som vil, men ikke jeg. Jeg gikk inn i politikken for å gjøre en jobb for folk, ikke for meg sjøl, sier han.

Han stilte riktignok for Tverrpolitisk Folkevalgte i Nordland ved stortingsvalget i 2009, men ble fylkets minste parti og kom ikke inn. Bastesen har også en fortid i Senterpartiet og Høyre

Dagens Kystparti sliter også i Vest-Agder, der de ikke klarte å melde inn sine økonomiske forhold slik at de ikke får statsstøtte i 2016, melder NRK.

Helt svart er det likevel ikke for Kystpartiet.

I Sandnes har forhenværende Frp-politiker Pål Andor Østvold meldt overgang til Kystpartiet, skriver Sandnesposten.

Østvold legger vekt på partiets motstand mot EU og EØS-avtalen, og forkjærlighet for distriktene.