Norske hjelpearbeidere sluppet fri i Hellas

Situasjonen er spent ved grensen mellom Hellas og Makedonia. Arkivfoto: Stoyan Nenov / Reuters / NTB scanpix
Situasjonen er spent ved grensen mellom Hellas og Makedonia. Arkivfoto: Stoyan Nenov / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De norske hjelpearbeiderne som var pågrepet av gresk politi i Idomeni ved grensen til Makedonia, er løslatt, opplyser Northern Lights Aid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De er ute. Alt er bra. En advokat skal møte i deres sted når saken kommer opp for retten i oktober, opplyser kommunikasjonsansvarlig Henrik Kjellmo Larsen i hjelpeorganisasjonen til NTB.

De frivillige jobber for en gresk organisasjon og hjelper flyktninger i den greske grenselandsbyen Idomeni.

Bakgrunn: Norske hjelpearbeidere pågrepet i Hellas

Pågrepet med radio

De tre kan nå forlate landet om de ønsker.

– En frivillig organisasjon der nede som står for store deler av pengeinnsamlingen der, betaler boten på 850 euro, sier Kjellmo Larsen, som opplyser at årsaken til at hjelpearbeiderne ble pågrepet, var at de bar radio. En av dem hadde også en kniv som arbeidsredskap.

Mer enn 10.000 migranter og flyktninger har siden februar bodd i en leir ved landsbyen Idomeni. Der har de holdt til i håp om å få kunne slippe inn i Makedonia og dra videre nordover gjennom Balkan til EUs mer velstående medlemsland. Makedonske myndigheter har imidlertid forsøkt å holde grensen lukket, og det har siden februar vært en rekke sammenstøt mellom migranter og politi på grensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tåregass

Senest onsdag tok makedonsk politi i bruk tåregass for å spre en mengde på rundt 50 migranter som forsøkte å rive ned deler av piggtrådgjerdet på grensen, opplyser et øyenvitne til Reuters. Ifølge en reporter fra AFP var det rundt 100 mennesker i gruppen som prøvde å ta seg ulovlig inn i Makedonia.

Det brøt ut tumulter og gresk opprørspoliti ble satt inn for å bryte opp folkemengden.

Også søndag forsøkte en gruppe migranter og flyktninger å passere grensen, men ble møtt av tåregass. Hjelpeorganisasjoner hevder makedonsk politi også tok i bruk gummikuler, noe makedonske myndigheter har avvist.