49 barn har forsvunnet fra norske asylmottak i år

To gutter leker med en ball på ankomstsenteret for flyktninger i Kirkenes. Så langt i år har 49 barn forsvunnet fra norske asylmottak.
To gutter leker med en ball på ankomstsenteret for flyktninger i Kirkenes. Så langt i år har 49 barn forsvunnet fra norske asylmottak. Foto: Cornelius Poppe

Ungdomsorganisasjonen til Redd Barna, Press, er bekymret for menneskehandel, prostitusjon og utnyttelse av barn som forsvinner på asylmottak. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi vet ikke sikkert hva som skjer med barna når de forsvinner, men det finnes flere enkelthistorier om barn som har blitt utsatt for prostitusjon, har drevet med salg av narkotika og blitt utsatt for en tøff arbeidshverdag uten betaling. Vår største frykt er at barna skal bli ofre for menneskesmugling, sier Karoline Steen Nylander, leder i Press, til ABC Nyheter.

– Hadde dette vært 49 norske barn, hadde himmel og jord vært satt i bevegelse, sier lederen i en pressemelding.

Så langt i år har det forsvunnet 49 barn fra norske asylmottak, viser tall fra Utlendingsdirektoratet.

Leder i Press, Karoline Steen Nylander. Foto: Pressefoto Press
Leder i Press, Karoline Steen Nylander. Foto: Pressefoto Press

I fjor var det 71 barn som hadde forsvunnet frem til desember. Disse barna er enslige mindreårige asylsøkere, altså enslige barn på flukt.

– Det holder ikke at Stortinget vedtar at barna skal letes etter, når det er en grunn til at de forsvinner. Vi må sørge for at barna føler seg trygge i mottakene, og derfor krever vi politisk handling på et problem som har vart så altfor lenge.

Bekymret for Listhaugs politikk

Problematikken er mer aktuell nå enn noen gang før, hevder Steen Nylander.

I forrige uke presenterte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og statsminister Erna Solberg de nye innstramningstiltak mot asylstrømmen til Norge. Flere organisasjoner gikk ut og kritiserte regjeringens politikk mot mindreårige asylsøkere.

Spesielt har bruken av midlertidig opphold for mindreårige asylsøkere vekt oppsikt. Blant annet foreslår regjeringen at dersom beskyttelsesbehovet bare skyldes at det ikke finnes voksne omsorgspersoner eller andre omsorgsalternativer som barnet kan returneres til, skal det etter forslagene gis en midlertidig og begrenset tillatelse.

Les saken: NOAS og Redd Barna mener UDI bryter loven

– Innvandrings- og integreringsminister Listhaug er bekymret for menneskesmuglere som utnytter barn på veien til Norge, og vil derfor stramme inn. Vi er like bekymret for menneskehandel, prostitusjon og utnyttelse av barn i Norge når disse barna forsvinner, sier Nylander i press.

Før helgen gikk Listhaug ut og kritiserte at Redd Barna førte en uredelig debatt basert på feil fakta.

Les saken: Listhaug til angrep på Redd Barna

Rapport: Oppfølgingen har sviktet

Forfatter bak FAFO-rapporten «Ikke våre barn», Guri Tyldum, sa i oktober til Dagsavisen at det har vært tilfeller i Norge hvor barnevernet eller UDI har rapportert om grove overgrep, og at hun finner det overraskende at politiet ikke har brukt mer ressurser.

Forskningsstiftelsen FAFO sin rapport slo fast at arbeidet med oppfølgingen av mindreårige ofre for menneskehandel i Norge har sviktet.

Ifølge Dagsavisen har det de siste 2,5 årene kun vært ti tilfeller av fellende dommer etter menneskehandelparagrafen. I samme periode har det vært 52 verifiserte ofre hvorav kun fire har vært over 18 år gamle.

– Med mer politietterforskning ville antakeligvis langt flere av disse blitt dokumentert som menneskehandelsaker–og overgripere kunne blitt tatt, sa Tyldum i oktober.

210 barn utsatt for menneskehandel i Sverige

I desember ble det kjent at 210 barn etter alt å dømme har blitt utsatt for menneskehandel i Sverige siden 2012, viste en kartlegging fra Stockholms länsstyrelse.

Halvparten av sakene handler om seksuell utnytting, men barna er også blitt solgt for å tigge, stjele eller til tvangsarbeid. I en av sakene har det vært truet med «fjerning av organ», ifølge svenske TV 4.

72 prosent av ofrene har vært i alderen 15-17 år, mens 13 prosent var yngre enn elleve år. De fleste av barna har kommet alene til Sverige for å søke asyl.

Les også: Over 200 barn skal ha blitt brukt som slaver i Sverige

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus