Helseministeren pryder forside i bar overkropp

Helseminister Bent Høie fikk mandag se en retusjert versjon av seg selv da han mottok 26.000 underskrifter fra folk som ønsker en varseltrekant på retusjert reklame av generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening, Grete Herlofson.
Helseminister Bent Høie fikk mandag se en retusjert versjon av seg selv da han mottok 26.000 underskrifter fra folk som ønsker en varseltrekant på retusjert reklame av generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening, Grete Herlofson. Foto: Nks / NTB scanpix

Helseminister Bent Høies retusjerte ansikt er montert inn på en modellkropp på forsiden av et liksom-mannemagasin. Statsråden skal få kjenne på kroppspresset mange unge opplever i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) lanserte i fjor høst en nasjonal kampanje med en underskriftsaksjon mot retusjert reklame, og mandag ble underskriftene overrakt Høie, sammen med en retusjert magasinforside som viser helseministerens ansikt plassert på en modellkropp med påskriften: «Bli kjekk», «Få sixpack på seks uker» og «Rens huden for alltid».

Det er i alt 26.000 personer som har underskrevet kravet om at retusjert reklame må merkes – for eksempel med en varseltrekant.

Les også: Trondheim-skole kjønnsdeler svømmeundervisningen

– Sånn kunne jeg ha sett ut! Jeg er helt enig i at vi ser et økt press på barn og unge og deres psykiske helse, og at reklame er en del av presset, sier Høie i en pressemelding.

– Jeg vet at det er et forslag i Stortinget om dette, og jeg skal ta underskriftene med meg videre i prosessen, sier Høie videre.

NKS er bekymret for de negative konsekvensene for ungdoms psykiske helse, som følge av et konstant og usunt kroppspress.

– Får vi et verktøy, som en varseltrekant, som tydelig forteller om bilder i reklamen viser ekte eller uekte kropp, tror vi retusjeringen vil minke betydelig, sier generalsekretær Grete Herlofson i NKS.

Les også: Kledde av seg midt i London mot kroppspress

Personvernpolicy