Solberg: – Russland må handle som de snakker

Erna Solberg mener det er på tide at Russland handler som de snakker.
Erna Solberg mener det er på tide at Russland handler som de snakker. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Den eneste måten Russland kan oppnå tillit hos verdenssamfunnet, er å handle som de snakker, sier statsminister Erna Solberg (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er et «veldig langt lerret å bleke for å få en løsning i Syria», understreker Solberg (H).

Men hun håper at enigheten om å innstille fiendtlighetene i Syria om en uke, kan åpne et vindu for å få inn humanitær hjelp til befolkningen.

– Vi er kritiske til bombingen utført av russerne. De har systematisk ikke bombet ISIL-områdene, men opposisjonsområdene. Det har svekket mulighetene for at folk får sitte ved forhandlingsbordet og finne en løsning, sier hun til NTB på den internasjonale sikkerhetskonferansen i München.

Nå understreker hun at det gjenstår å se hva Russland gjør videre.

– Dette dreier seg kun om å se hva de gjør, ikke vurdere hvor mye tillit vi har til det de sier. Det eneste de kan inngi tillit i verdenssamfunnet gjennom, er å handle som de snakker.

Hun mener giverlandskonferansen Norge var med å arrangere i forrige uke, er et av svært få lyspunkt knyttet til Syria. Der forpliktet verdenssamfunnet seg til over 50 milliarder kroner i bistand til det krigsherjede landet og nabolandene i år.

– Noe av det viktigste vi gjør nå, er å sørge for at det blir humanitær adgang inn så de midlene som nå er lovet, faktisk kan levere hjelp, sier Solberg.

Les også:

Russland foreslår våpenhvile i Syria

Medvedev frykter ny verdenskrig

Personvernpolicy