Åpen for alle - alltid

Jensen: – Veksten skyldes mer enn asylstrømmen

Frp-leder Siv Jensen mener at partiets fremgang handler om to ting: Uttelling for å fronte en streng innvandrings- og asylpolitikk – og for alt annet Frp har fått til i regjering.
Frp-leder Siv Jensen mener at partiets fremgang handler om to ting: Uttelling for å fronte en streng innvandrings- og asylpolitikk – og for alt annet Frp har fått til i regjering. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiet knuser alle på meningsmålingene, og partileder Siv Jensen nekter å gå med på at asylstrømmen alene forklarer fremgangen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 140.000 velgere har vandret til Fremskrittspartiet de siste to månedene. Veksten er på over 5 prosentpoeng fra 12,0 prosent i gjennomsnitt i oktober til 17-tallet i desember.

Siv Jensen mener at partiets fremgang handler om to ting: Uttelling for å fronte en streng innvandrings- og asylpolitikk – og for alt annet Frp har fått til i regjering.

– Det sto ikke på min dagsorden at vi måtte omprioritere 9,5 milliarder kroner fordi det kom en uventet asylstrøm til Norge. Det sto heller ikke på min dagsorden at oljeprisen skulle halvere seg og deretter fortsette å falle, sier finansministeren. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
– Det sto ikke på min dagsorden at vi måtte omprioritere 9,5 milliarder kroner fordi det kom en uventet asylstrøm til Norge. Det sto heller ikke på min dagsorden at oljeprisen skulle halvere seg og deretter fortsette å falle, sier finansministeren. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Kraftig motvind

Ved starten av valgkampen kunngjorde Jensen at asyl- og innvandring skulle være partiets hovedsak gjennom høsten. Det gikk skikkelig dårlig. Folk snakket mest om asyldugnad og Frp gjorde sitt dårligste lokalvalg på 24 år med en oppslutning på 9,5 prosent.

Partilederen medgir at valgkampen gikk i motvind.

– I høst var det veldig mange her hjemme som så utfordringene i Europa som noe veldig langt borte fra oss selv. Først når utfordringene også begynte å berøre oss, var det mange som fikk øynene opp, mener Frp-lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Høstens valg kom et par måneder for tidlig, sett fra ditt ståsted?

– Jeg pleier å si at valg er den eneste målingen som betyr noe. Jeg har vært med på mange oppturer og nedturer i politikken og vet at det svinger. Men vi har lenge hatt stor troverdighet på innvandring og asyl, og vi har altså ikke endret standpunkt. Fremskrittspartiet har i mange år vært en tydelig stemme for en streng og rettferdig innvandrings- og asylpolitikk, sier Jensen.

Begeistret seg selv

Selv om den norske debatten i løpet av høsten endret seg fra flyktningdugnad til innstramningsdugnad, mener Jensen at det ikke alene forklarer Frps fremgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En forklaring er også at velgerne – fram til nå – ikke har gitt Frp den anerkjennelsen partiet fortjener, ifølge partilederen:

– Mye av det jeg var begeistret for å få gjennomført i begynnelsen av denne regjeringsperioden, begeistret først og fremst meg, og kanskje ikke så veldig mange andre. Det er fordi det tar tid fra vi fatter en beslutning til det blir en del av folks hverdag. Selv om vi har hatt rekordbevillinger til samferdsel, er det jo nå resultatene begynner å synes, sier Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kom med kraft

Frp-lederen medgir at hendelser denne høsten kom som kastet på henne og regjeringen. Det får konsekvenser for politikken framover.

– Verden, og Norge, ser helt annerledes ut nå enn jeg trodde det kom til å gjøre da vi gikk inn i regjering. Vi ble tvunget til å håndtere ting vi ikke hadde på prioriteringslisten. Det tar tid, krefter og oppmerksomhet – i tillegg til at det spiser handlingsrommet i statsbudsjettet, sier Frp-lederen.

Hun oppsummerer:

– Det sto ikke på min dagsorden at vi måtte omprioritere 9,5 milliarder kroner fordi det kom en uventet asylstrøm til Norge. Det sto heller ikke på min dagsorden at oljeprisen skulle halvere seg og deretter fortsette å falle. Vi har lenge visst at vi ville komme til dette topp-punktet. Men vi trodd kanskje ikke det skulle komme så fort. Nå kom det, og det kom med en kjempekraft, sier finansministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Midt i reformer

Som eneste parti i det forrige Stortinget uten erfaring fra regjering, gikk Frp til valg med et budskap om at de skulle forandre Norge. Nå er det meste lansert, ifølge Jensen. Hun svarer slik på spørsmål om hva som gjenstår:

– Jeg tror alle statsråder med jevne mellomrom går gjennom Sundvolden-erklæringen. For min egen del har jeg krysset av veldig mye. Vi satte i gang med full kraft, og begynte med både store og små ting veldig tidlig. Vi skal fortsette å redusere skatter og avgifter. Og så står vi midt i arbeidet med mange reformer som vi ennå ikke er i mål med, og som vi skal gjennomføre.