10.000 i tog for fengslet basker-leder

BASKER-DEMONSTRASJON: Tusenvis av demonstranter marsjerte i San Sebastian lørdag bak parolen om å sette fri de baskiske lederne Arnaldo Otegi og Rafa Diez.
BASKER-DEMONSTRASJON: Tusenvis av demonstranter marsjerte i San Sebastian lørdag bak parolen om å sette fri de baskiske lederne Arnaldo Otegi og Rafa Diez. Foto: Vincent West / Reuters/NTB scanpix

Over 10.000 personer demonstrerte lørdag i den spanske byen San Sebastian med krav om at lederen for det baskiske partiet Sortu løslates.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstrantene krevde at både partileder Arnaldo Otegi og fagforeningsleder Rafa Diez settes fri.

Otegi var tidligere medlem av den væpnede separatistbevegelsen ETA, skriver Svenska Dagbladet. ETA holdes ansvarlig for å ha tatt livet av over 800 mennesker i kampen for et selvstendig Baskerland. Både EU og USA regner ETA som enn terrorgruppe.

På slutten av 1990-tallet tok imidlertid Otegi avstand fra vold som middel i frigjøringskampen. I 2009 ble han dømt til seks års fengsel for å ha forsøkt å gjenopplive partiet Batasuna, som ble forbudt etter en dom i 2002. Batasuna ble ansett for å være ETAs politiske gren.

Fra restene av Batasuna, ble partiet Sortu stiftet i 2013, og til tross for at han satt i fengsel, ble Otegi valgt som leder. Etter planen slippes han fri i mars neste år.

Personvernpolicy