Meny

Turnbull tatt i ed i Australia

Her blir Turnbull tatt i ed. Se video. OBS! Reportasje på engelsk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagen etter at han utfordret Tony Abbott og ble valgt til leder for De liberale, ble Malcolm Turnbull tirsdag tatt i ed som Australias statsminister.

Den tidligere bankmannen ble tatt i ed av generalguvernør Sir Peter Cosgrove, som er dronningens øverste representant i landet. Han blir den 29. statsministeren i landet hvor dronning Elizabeth II i London fortsatt er statsoverhode.

Turnbull tapte ledervervet med én stemme mot nettopp Abbott for åtte måneder siden. Abbott overtok vervet etter Turnbull i 2009.

Misnøyen med Abbott har vokst til tros for at De liberale sammen med regjeringspartnerne i The National Party gjorde et godt valg i 2013. Håndteringen av økonomien og det at han slo dronningens ektemann prins Phillip til ridder, er noe av det han har fått kritikk for.

På bare litt over to år har landet hatt fire statsministere. Julia Gillard fra Labor måtte gi seg i juni 2013, etterfulgt av partifelle Kevin Rudd, som for øvrig også var hennes forgjenger. To måneder senere ga han fra seg roret til Tony Abbott, som nå altså er ute til fordel for Turnbull etter et internt partioppgjør. 

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus