Stang får refs for bleie-kommentar

Ordfører Fabian Stang (H) i Oslo får kritikk for sine uttalelser til Dagsavisen før helgen. Her under valgkampåpningen i august. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Ordfører Fabian Stang (H) i Oslo får kritikk for sine uttalelser til Dagsavisen før helgen. Her under valgkampåpningen i august. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix) Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi er blitt litt for raske med å rope på kommunen, sier Oslos ordfører Fabian Stang (H). Uttalelsene til Dagsavisen før helgen vekker reaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er det egentlig så forferdelig om voksne barn skifter bleie på mor og far? Jeg skiftet ganske ofte bleie på min far. Jeg opplevde det som noe av det mest verdifulle og verdige jeg har gjort i mitt liv, sier Stang i intervjuet med Dagsavisen.

Uttalelsen var en respons på et utspill fra Arbeiderpartiets Geir Lippestad, som slo fast at «det er ikke riktig at en sønn skal skifte bleier på sin mor».

– Jeg synes vi er blitt litt for raske med å rope på kommunen. Kommunen kan ikke bli vårt medmenneske, sier Stang.

Reagerer

Generalsekretær Lisbeth Rugtvedt i Nasjonalforeningen for folkehelsen går i rette med Stang på sin blogg.

– Om jeg blir pleietrengende, vil jeg ikke at barna mine skal måtte skifte bleie på meg. Det vil jeg ha profesjonelle til å hjelpe meg med, skriver Rugtvedt, som var statssekretær for SV i den rødgrønne regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener de fleste pårørende stiller opp i høy grad for syke familiemedlemmer.

– Døtre, sønner og ektefeller flest gjør hva de kan for å stille opp, og mange sliter seg ut. Men akkurat bleieskift tror jeg de aller fleste vil slippe, både de som trenger bleie og deres sønner og døtre, påpeker hun.

Motbør

I intervjuet med Dagsavisen viser Fabian Stang til egne erfaringer med en pleietrengende far som hadde Parkinsons sykdom. Men generalsekretær Magne Wang Nilsen i Norges Parkinsonforbund har lite til overs for ordførerens beskrivelser.

– Vår erfaring er at pårørende og nære familiemedlemmer strekker seg meget langt for å ivareta sine kjæres behov. At man skal kunne forvente at hjemkommunen stiller med nødvendig avlastning, kompetanse og støtte når eldre ikke lenger kan ivareta sine mest intime behov, mener vi er selvsagt, sier Wang Nilsen til NTB.

– Det kan ikke være slik at man som nære pårørende skal føle på at man belaster kommunebudsjettene, når man ber om bistand for å kunne ivareta sine kjære mot slutten av et langt liv, påpeker han.