Presset Tsipras kan stå foran nyvalg

Statsminister Alexis Tsipras har mistet støtte innad i Syriza-partiet og kan stå foran nyvalg til høsten.
Statsminister Alexis Tsipras har mistet støtte innad i Syriza-partiet og kan stå foran nyvalg til høsten. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters

Alexis Tsipras har endelig fått noen gode nyheter fra Brussel og Frankfurt. Men en presset statsminister kan stå foran nyvalg til høsten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er nok sannsynlig med valg i september eller oktober, avhengig av utviklingen, sier den greske innenriksministeren Nikos Voutsis til radiokanalen Sto Kokkino.

Tsipras fikk natt til torsdag støtte i nasjonalforsamlingen for innstrammingstiltakene de andre eurolandene krever for i det hele tatt å ville forhandle om en ny lånepakke til grekerne.

Men Tsipras måtte lene seg på støtte fra opposisjonen grunnet sterk motstand innen sitt eget regjeringsparti Syriza. Trolig fikk han akkurat nok støtte fra partifellene til å fortsette, tror europaforsker Asimina Michailidou ved Universitetet i Oslo.

– Tsipras kan ikke fortsette å miste støtte. Jeg tror det mest sannsynlige er at det blir nyvalg om noen måneder, sier hun til NTB.

Les også: Demonstranter kastet bensinbomber i Aten

Til høsten

– Regjeringen kan kun vare til utgangen av september med støtte fra opposisjonen, sier Manolis Alexakis ved Universitetet på Kreta til nyhetsbyrået AFP.

Et nyvalg kan bli en spennende affære i et Hellas uten klare alternativer hos opposisjonen. Noen observatører mener Tsipras kan komme styrket ut av et nyvalg, selv om han gikk med på kreditorenes krav om reformer og privatisering etter tidligere å ha kalt dem både absurde og nedverdigende.

– Vi tror ikke på kravene, men vi er nødt til å akseptere dem, var budskapet hans til de folkevalgte.

Belønningen for vedtaket kom raskt torsdag, da gruppen av euroland erklærte seg rede til å starte forhandlinger om den tredje lånepakken til Hellas siden 2010. Den må bli inntil 86 milliarder euro stor for å holde økonomien i Hellas flytende de neste tre årene.

En annen gladnyhet torsdag er at greske banker ifølge Reuters åpner dørene igjen mandag.

Redningsline

Samtidig tilbyr Den europeiske sentralbanken ESB en redningsline gjennom å styrke kreditten til de greske bankene. Med 900 millioner euro ekstra den nesten uken letter det presset noe på et bankvesen som er nær kollaps.

Enda en lettelse kom torsdag, da EU-landene ble enige om å bruke et fellesfond til å tilby grekerne et hastelån på 7 milliarder euro. Det skal holde den greske økonomien oppe mens forhandlingene om den store lånepakken finner sted.

Allerede mandag trengs hastelånet for å dekke inn 3,5 milliarder euro Hellas skylder ESB sammen med renter på flere hundre tusen euro.

Hindre

Før forhandlingene om den store lånepakken kan starte, må Hellas neste uke vedta enda flere reformer. Det gjenstår også et ja fra den tyske nasjonalforsamlingen fredag.

– Nå skal vi se i forhandlingene om det i det hele tatt er mulig å få til et nytt program, sier en avmålt tysk finansminister Wolfgang Schäuble til Deutschlandfunk.

Håndteringen av Hellas' enorme statsgjeld er fortsatt uavklart. Selv om IMF mener gjeldsbyrden ikke er mulig å bære, understreker Schäuble at rene gjeldskutt kun kan skje dersom grekerne går ut av euroen.

ESB-sjef Mario Draghi mener det ikke kan være tvil om at Hellas må få en form for lettelser. Eurolandene vil imidlertid diskutere forlenget løpetid og betalingsutsettelser først når Hellas har gjennomført skatteskjerpelser, pensjonsreformer og privatiseringer.

Personvernpolicy