Åtte mistet livet i trafikken i april

I årets fire første måneder har 29 liv gått tapt i trafikken. Dette er sju flere enn i fjor, men på samme nivå som året før pandemien. Det viser foreløpige tall fra Statens vegvesen. Foto: Heiko Junge / NTB
I årets fire første måneder har 29 liv gått tapt i trafikken. Dette er sju flere enn i fjor, men på samme nivå som året før pandemien. Det viser foreløpige tall fra Statens vegvesen. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Åtte personer døde i trafikken her i landet i april. Det er én mindre enn i samme måned i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I årets fire første måneder har 29 liv gått tapt i trafikken. Dette er sju flere enn i fjor, men på samme nivå som året før pandemien.

Av de åtte som omkom i trafikken i april, døde tre i Buskerud, og én person i hvert av fylkene Akershus, Agder, Møre og Romsdal, Vestland og Innlandet, viser foreløpige tall fra Statens vegvesen.

Kan få fatale konsekvenser

Tallene bekymrer Statens vegvesen ved inngangen til sommermånedene.

– Sommeren er tradisjonelt den tiden vi ser flest alvorlige ulykker, sier Guro Ranes, leder for trafikksikkerhet.

– Folk har en tendens til å tråkke litt hardere på gasspedalen om sommeren, og det er også mange forbikjøringer. Det kan få fatale konsekvenser. Hvis ingen kjører over fartsgrensen og holder plassen sin i køen, kan vi redde liv. Man sparer så lite på å kjøre forbi, sier hun.

Færre skadde enn tidligere

Utviklingen er imidlertid mer oppløftende for hardt skadde, der det nå er færre enn tidligere år som rammes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selv om dødstallene ikke har gått ned, er det en positiv svak utvikling for antall hardt skadde i trafikken, sier Ranes.

Hun sier vi ikke har den framdriften som trengs mot delmålet for 2030, som er maksimalt 350 døde og hardt skadde i trafikken, hvorav maksimalt 50 døde.

– Vi vet mye om hva som gir effekt, og både Vegvesenet og de mange andre aktørene innen trafikksikkerhet jobber hardt med det som skal til for å redusere antallet alvorlige ulykker, sier Ranes – som understreker at også at trafikantene må gjøre sitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er avhengige av hjelp fra trafikantene for at færre skal miste livet og bli hardt skadd i trafikken, sier hun.

Bekymret

Ingen er så langt omkommet på veiene i Nordland og Finnmark i år, noe Ranes mener er oppløftende.

Hun er imidlertid bekymret over at det så langt i år har vært fem dødsulykker i Østfold, at fire har omkommet i Møre og Romsdal og at tre personer har mistet livet på veiene i Buskerud.

Siden nyttår har to personer omkommet i trafikken i hvert av fylkene Telemark, Agder, Innlandet, Vestland, Troms, Trøndelag og Oslo, mens en i Akershus og én i Vestfold har mistet livet i løpet av årets første fire måneder.