Frelsesarmeen: Mange tar barna ut av fritidsaktiviteter

Et foto fra Norway Cup på Ekebergsletta i Oslo i 2022. Illustrasjonsfoto: Trond Reidar Teigen / NTB
Et foto fra Norway Cup på Ekebergsletta i Oslo i 2022. Illustrasjonsfoto: Trond Reidar Teigen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nær hver femte forelder dropper eller kutter i fritidsaktivitetene for egne barn, ifølge Frelsesarmeens fattigbarometer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange foreldre klarer ikke lenger å skjerme barna sine i dyrtiden, og det rammer barnas oppvekst og livskvalitet. Vi ser også av de nasjonale Ungdata-undersøkelsene at deltakelse i organiserte fritidsaktiviteter har vært fallende i flere år, sier assisterende sosialsjef Elin Herikstad i Frelsesarmeen.

1000 personer over 18 år deltok i spørreundersøkelsen, som ble gjennomført i februar sammen med Opinion.

18 prosent av foreldrene svarer at de det siste halve året har droppet eller begrenset barnas fritidsaktiviteter på grunn av økonomi. Til sammenligning var andelen 11 prosent i august i fjor.

Foreldrene ble også spurt om de har måttet droppe eller kutte kjøp av klær og utstyr som barna har behov for. Her er prosentandelen 23 prosent, samme nivå som forrige kvartal og en økning fra 16 prosent kvartalet før der igjen.

– Matkøene fortsetter flere steder å vokse. I våre landsrepresentative undersøkelser har vi altså aldri før målt så mange barnefamilier med betalingsproblemer, så mange barn som tas ut av fritidsaktiviteter, eller så mange voksne som ikke sover om natta på grunn av sin økonomiske situasjon, sier Herikstad.