Barth Eide skal diskutere fredsplan med Abbas og andre ledere

Utenriksminister Espen Barth Eide er på plass i Riyadh i Saudi-Arabia, der han skal diskutere situasjonen i Gaza med palestinernes president Mahmoud Abbas og andre ledere.
Utenriksminister Espen Barth Eide er på plass i Riyadh i Saudi-Arabia, der han skal diskutere situasjonen i Gaza med palestinernes president Mahmoud Abbas og andre ledere. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Palestinernes president Mahmoud Abbas og utenriksminister Espen Barth Eide er blant lederne som er på plass i Riyadh for å diskutere krigen i Gaza.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs utenriksminister Antony Blinken og flere arabiske ledere deltar også under møtet i World Economic Forum (WEF), der den humanitære krisen på Gazastripen blir et sentralt tema.

– Vi har nå nøkkelspillerne her i Riyadh og håper samtalene vil lede til en prosess som kan føre til forsoning og fred, sier WEFs president, tidligere utenriksminister Børge Brende.

Egypts utenriksminister Sameh Shoukry skal ifølge Brende orientere om samtalene egyptiske forhandlere hadde i Israel fredag, i et forsøk på å få i stand en avtale om fangeutveksling og våpenhvile mellom Israel og Hamas.

Tostatsløsning

– Det er nå et visst momentum når det gjelder forhandlinger om gisler og våpenhvile, sier Brende.

Møtet i Riyadh skal også diskutere veien fram mot en tostatsløsning for Israel og Palestina og anerkjennelsen av en palestinsk stat, opplyste Utenriksdepartementet før Espen Barth Eide satte seg på flyet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er avgjørende viktig å tenke på hva som bør skje på litt lengre sikt, og hvordan vi kan komme videre i arbeidet for en palestinsk stat. For det er bare en tostatsløsning som er en virkelig løsning på dette, sier Eide i en kommentar til NTB.

– Uten noen idé om hvor man skal videre, kan også enighet om en våpenhvile bli vanskelig, sier han.

Hamas-toppen Khalil al-Hayya sa denne uka at de er villig til å inngå en minst fem år lang våpenhvile med Israel og legge ned våpnene dersom israelske styrker trekker seg ut av Gazastripen og Vestbredden og palestinerne får sin egen stat innenfor grensene fra før 1967.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forutsetningen er at Israel anerkjenner palestinske flyktningers rett til retur, i tråd med internasjonale resolusjoner, sa Hayya i et intervju med AP.

Anerkjennelse

Ifølge utenriksminister Eide er det nærmeste man har kommen en helhetlig fredsplan, det utkastet arabiske land nå jobber med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er viktig at vi støtter opp om det. Det er rett og slett bedre med én plan enn ingen plan, sier Eide.

– Vi vil jo ikke ha en «Hamas-stat», men én palestinsk stat som politisk sett henger sammen, som springer ut av de palestinske selvstyremyndighetene, sier han.

Utenriksministeren har tidligere sagt at det er nær forestående at Norge anerkjenner Palestina som egen stat, kanskje allerede i løpet av våren.

– Norge har vært tydelig på at vi vil anerkjenne Palestina når sammenhengen er riktig. Det er nettopp den sammenhengen vi nå jobber for å skape. Anerkjennelse av Palestina er ikke et mål i seg selv, men et virkemiddel vi kan bruke én gang, sier han.

Våpenhvile

Natt til lørdag opplyste Hamas at de hadde mottatt Israels siste forslag til våpenhvile.

Israel truer med en bakkeinvasjon i Rafah, der over 1,1 millioner internt fordrevne palestinere har søkt tilflukt, dersom Hamas ikke går med på en avtale som innebærer løslatelse av de resterende israelske gislene i Gaza.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke utkast til våpenhvile fra begge parter har tidligere ligget på bordet, men Israels statsminister Benjamin Netanyahu fastholder at Hamas skal knuses en gang for alle.

Likevel fastholder Eide at freden må forankres i Midtøsten av Midtøsten.

– Vi lever ikke lenger i en verden der et vestlig land kan gå inn i en konflikt og «lage fred» slik det i noen grad var rett etter den kalde krigens slutt. Fred i Midtøsten må også forankres i regionen. Det er nettopp derfor jeg ønsker å gjøre dette på denne måten.