Helsetilsynet gir Dagbladet rett i at gravesak er journalistikk, ikke forskning

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsetilsynet avslutter tilsynssaken mot Dagbladets i forbindelse med artikkelserien «En syk skinasjon».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagbladets metodikk brukes også i helseforskning, blant annet biokjemiske og radiologiske undersøkelser. Formålet var å avdekke og belyse forekomsten av spiseforstyrrelser innen skiidretten som et samfunnsproblem.

Stridens kjerne var om journalistikken var å anse som forskning – og derfor krevde forhåndsgodkjenning. Men Helsetilsynet slår nå fast at Dagbladets fremgangsmåte er journalistisk, og derfor ikke faller inn under deres arbeidsområde.

– Helseforskningslovens bestemmelser er lite egnet for å anvendes på Dagbladets arbeid. Tilsyn med pressens virksomhet er heller ikke en oppgave for Statens helsetilsyn, sier direktør Sjur Lehmann i Helsetilsynet i en pressemelding.

Journalistisk arbeid er ikke omtalt i helseforskningsloven eller i lovens forarbeider, heter det videre.

– Vi er fornøyd med at Helsetilsynet deler vår oppfatning og slår fast at det ikke er deres oppgave å føre tilsyn med pressens virksomhet. For oss har det vært viktig at den frie og kritiske journalistikken ikke skal kunne underlegges en «overredaktør» i form av en statlig forskerkomité, sier ansvarlig redaktør Frode Hansen i Dagbladet i en epost til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund mener saken er prinsipielt svært viktig.

– Dette var et journalistisk prosjekt, og dermed underlagt Vær varsom-plakaten og Medieansvarsloven, som slår fast at det er redaktørene som tar avgjørelser i redaksjonelle spørsmål, sier hun.

Serien har vunnet flere priser og er Dagbladets mest leste graveprosjekt.