Høyre og Venstre: Oljenæringen må sikre egen kraft til nye elektrifiseringsprosjekter

Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) mener dagens energipolitikk styrer Norge mot et kraftunderskudd. Onsdag fremmer Høyre og Venstre et forslag for Stortinget om at olje- og gassnæringen må sikre egen kraft til nye elektrifiseringsprosjekter. Foto: Vidar Ruud / NTB
Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) mener dagens energipolitikk styrer Norge mot et kraftunderskudd. Onsdag fremmer Høyre og Venstre et forslag for Stortinget om at olje- og gassnæringen må sikre egen kraft til nye elektrifiseringsprosjekter. Foto: Vidar Ruud / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag fremmer Høyre og Venstre et forslag i Stortinget om at olje- og gassnæringen selv må bidra med erstatningskraft til nye elektrifiseringsprosjekter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Olje- og gassnæringen i Norge står for omtrent en firedel av Norges utslipp innenlands, og løsningen har vært å elektrifisere anleggene med kraft fra land.

Stortingsrepresentantene Ove Trellevik (H) og Sveinung Rotevatn (V) mener imidlertid at regjeringens energipolitikk styrer Norge mot et kraftunderskudd.

– Høyre og Venstre mener det er behov for å tenke nytt om alternativer for kraft fra land. Til nå har regjeringen bare gitt konsesjon til 0,3 terawattime ny energi. Siden regjeringen ikke klarer å levere nok kraft, er konsekvensen at petroleumsnæringen må sikre sin egen kraft eller bidra med erstatningskraft for nye elektrifiseringsprosjekter, sier Trellevik og Rotevatn i en pressemelding.

De to stortingsrepresentantene viser til at kraften for eksempel kan komme fra havvind, eller at det etableres gasskraftverk med karbonfangst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det viktigste er at de utvikler ny, egenprodusert kraft tilsvarende det behovet de har for nye elektrifiseringsprosjekter. Kraften kan enten brukes direkte til olje- og gassfeltet, i en kombinasjon med kraft fra land, eller direkte inn i det norske kraftsystemet, sier Trellevik og Rotevatn.

Petroleumsindustrien i Norge er ilagt en egen CO2-avgift og er omfattet av EUs kvotesystem. Det innebærer at produksjonen fra norsk sokkel over tid må skje med null eller nær null utslipp.