Åpen for alle - alltid

Ny tiltale i Tom Hagen-saken

Drapssiktede Tom Hagen fotografert på vei fra sin arbeidsplass på Lørenskog i 2021. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Drapssiktede Tom Hagen fotografert på vei fra sin arbeidsplass på Lørenskog i 2021. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor langt kjørte egentlig Tom Hagen den dagen hans kone, Anne-Elisabeth Hagen, forsvant?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er blitt et sentralt spørsmål i en ny, omfattende tiltale, melder TV 2.

Ifølge tiltalen skal en ansatt i Statens Vegvesen ha opplyst til politiet at Tom Hagen tilbakela 89 kilometer i sin egen bil samme dag som kona ble sporløst borte fra deres felles hjem på Lørenskog i slutten av oktober 2018.

Løy: Mangedoblet Hagens kjørelengde

Under politiavhør skal Tom Hagen ha fortalt politiet at han hadde kjørt til og fra jobb, og deretter en kort tur til Shell, på forsvinningsdagen. Dette tilsvarer en distanse på 10–12 kilometer.

Men da den ansatte i Vegvesenets undersøkelsesgruppe avla sin rapport to uker etter forsvinningen, kom det frem at kjørelengden på Hagens bil var det mangedobbelte av hva Hagens selv hadde opplyst til politiet.

Vegvesenet fastslo at bilen hadde kjørt til sammen 89 kilometer den dagen Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra Sloraveien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: Politiadvokat om løslatelsen i Hagen-saken: – Vi er overrasket

Politiet: Manipulerte data

I tiltalen står det, ifølge TV 2:

«(...) for å få det til å se ut som om han hadde klart å sikre denne typen data, endret han en utlesningsrapport for kjøretøyet slik at den ga uttrykk for at tilbakelagt kjørelengde 31. oktober 2018 var 89 km».

Tidslinje i forsvinningssaken i Lørenskog

* 31. oktober 2018: Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvinner fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog. Hun skal ha forsvunnet fra boligen en gang mellom klokka 9.15 og 13.30. Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen – kommer hjem rundt klokka 13.30 og varsler politiet en drøy halvtime senere.

* 9. januar 2019 går politiet ut offentlig og bekrefter at Anne-Elisabeth Hagen hadde forsvunnet fra sitt hjem ti uker tidligere. Politiet hadde holdt etterforskningen hemmelig og begrunnet det med grove trusler mot kvinnens liv og helse. Det har blitt fremmet krav om 9 millioner euro i løsepenger betalt i kryptovalutaen monero og fremsatt grove trusler i et brev etterlatt på stedet.

* 11. februar 2019 blir det kjent at det hadde vært ny kontakt mellom antatte gjerningspersoner og Anne-Elisabeth Hagens familie på en ny plattform. Det er fortsatt kun snakk om enveiskommunikasjon.

* 26. juni 2019 opplyser politiet at de har endret hovedteori i saken. Politiet anser det som mindre sannsynlig at det dreier seg om en bortføring med økonomisk motiv. Hovedhypotesen er at Anne-Elisabeth Hagen ble drept.

* 6. august 2019 opplyser bistandsadvokat Svein Holden at Hagen-familien har kontakt med kidnapperne, men at det fortsett ikke er gitt bevis på at hun lever. Holden formulerer det slik at det «sies klart» at hun er i live.

* 28. august 2019 går politiet ut med opplysninger om skosåleavtrykk de mener kan være avsatt av en gjerningsperson.

* 13. september 2019 blir det kjent at tekniske spor har ledet politiet til en teori om at Anne-Elisabeth Hagen ble drept allerede onsdag 31. oktober, og at hun deretter ble fjernet fra hjemmet sitt av en eller flere gjerningspersoner.

* 24. september 2019 opplyser politiet at det er funnet et låsbart plastbånd – strips – i boligen der politiet mener det sentrale åstedet er.

* 17. oktober 2019 går politiet ut med opplysninger om at både brevarket og konvolutten som trusselbrevet lå i, er solgt hos Clas Ohlson. Det er tidligere også opplyst hvilke forretninger sko og strips er kjøpt i.

* 18. oktober 2019 blir det kjent at vitner er innkalt til å avgi DNA-prøve i forbindelse med politiets etterforskning av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning.

* 24. oktober 2019 opplyser politiet at de har en formening om hva slags type printer som ble brukt til å skrive ut trusselbrevet som ble funnet i hjemmet til Tom og Anne-Elisabeth Hagen.

* 25. oktober 2019 møter etterforskningsledelsen og representanter fra Kripos hos riksadvokat Tor-Aksel Busch for å diskutere forsvinningssaken. Samme dag blir det opplyst at politiet mener de har funnet spor fra tidlig på sommeren 2018 knyttet til løsepengekravet i Hagen-forsvinningen.

* 22. januar 2020: I Kripos' nasjonale drapsstatistikk står forsvinningssaken omtalt som et uoppklart drap.

* 5. mars 2020 opplyser politiet at forsvinningssaken har hatt en samlet kostnad på 19 millioner kroner for politiet.

* 28. april 2020: Ektemannen Tom Hagen blir pågrepet i en politiaksjon i Lørenskog. Han siktes for drap eller medvirkning til drap. Anne-Elisabeth Hagen er fortsatt ikke funnet. Hagen avviser enhver befatning med konas forsvinning.

* 29. april 2020: Nedre Romerike tingrett varetektsfengsler Tom Hagen i fire uker. Hagen anker fengslingen.

* 7. mai 2020: Eidsivating lagmannsrett vil løslate Hagen, men politiet anker kjennelsen til Høyesterett. Hagen blir dermed sittende i varetekt til Høyesterett har behandlet saken.

* 8. mai 2020: Politiet opplyser at en mann i 30-årene med relasjon til Tom Hagen ble pågrepet 7. mai. Mannen blir siktet for drap eller medvirkning til drap og har ifølge politiet IT- og kryptovalutakompetanse. Samme dag forkaster Høyesterett påtalemyndighetens anke, og Tom Hagen løslates.

9. mai: Mannen i 30-årene blir løslatt etter avhør, og siktelsen mot ham endres til medvirkning til grov frihetsberøvelse av Anne-Elisabeth Hagen.

Hvilket motiv den ansatte i vegvesenet skal ha hatt for å endre kilometeravlesningen, er ukjent, men manipuleringen får nå et rettslig etterspill.

Strafferammen for tiltalen er ikke kjent. Det er uvisst om hvilken rolle tiltalte kan ha i forsvinningssaken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannens forsvarsadvokat ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2.

«Vi har vært kjent med problemstillingen i lang tid»

Politiinspektør Lars Reinholdt-Østbye i Øst politidistrikt bekrefter overfor TV 2 at de har jobbet med saken over lang tid, men han ønsker ikke å utdype om hvilken betydning tiltalen kan få for den videre etterforskningen av forsvinningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Vi har vært kjent med problemstillingen i lang tid, og på generelt grunnlag kan vi si at det alltid er uheldig når bevis i en sak fremstår som eller har blitt manipulert. Hvilken betydning dette eventuelt kan ha hatt i vår sak, er et spørsmål som både må adresseres løpende i den konkrete ledelsen av etterforskningen og når man skal se alle bevisene samlet sett».