Huitfeldt besøker Moldova

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) besøkte Kyiv i november i fjor. Nå har hun for første gang siden Russland startet sin fullskala invasjon i Ukraina reist til nabolandet Moldova, som berøres av mange ringvirkninger. Foto: Tuva Bogsnes / Utenriksdepartementet / NTB
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) besøkte Kyiv i november i fjor. Nå har hun for første gang siden Russland startet sin fullskala invasjon i Ukraina reist til nabolandet Moldova, som berøres av mange ringvirkninger. Foto: Tuva Bogsnes / Utenriksdepartementet / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) deltar torsdag på et nordisk-baltisk utenriksministermøte i Moldovas hovedstad Chisinau.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er første gang Huitfeldt og de øvrige ministrene besøker Ukrainas naboland etter at Russland startet sin invasjon i full skala 24. februar i fjor, opplyser utenriksdepartementet.

Siden den gang har rundt 790.000 flyktninger kommet fra Ukraina til Moldova, og fremdeles oppholder rundt 103.000 flyktninger seg der, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

– Moldovas solidaritet med ukrainske flyktninger er imponerende. Den moldovske befolkningen har bokstavelig talt åpnet sine hjem i solidaritet med Ukraina, sier Huitfeldt.

Torsdagens Moldova-besøk har som formål å vise støtte til landet, som er et av Europas fattigste og som er det nabolandet som er sterkest preget av Ukraina-krigen.

Siden fullskala-invasjonen har Norge gitt 472,4 millioner kroner i bistand til flyktningkrisen i Moldova. I tillegg vil landet motta midler fra Norge gjennom den store Nansen-pakken på 75 milliarder kroner som ble lansert i vinter.

– Stabilitet og demokrati i Moldova er viktig for hele Europa. Støtte til Moldova bidrar til å styrke europeisk sikkerhet, understreker utenriksministeren.