Oslo innfører kjøpsforbud på varer fra Vestbredden

Byrådsleder Raymond Johansen og finansbyråd Einar Wilhelmsen sier Oslo kommune ikke vil handle med selskaper knyttet til den israelske okkupasjonsmakten på Vestbredden. Foto: Heiko Junge / NTB
Byrådsleder Raymond Johansen og finansbyråd Einar Wilhelmsen sier Oslo kommune ikke vil handle med selskaper knyttet til den israelske okkupasjonsmakten på Vestbredden. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Byrådet i Oslo vil ikke kjøpe varer og tjenester produsert på områder som er okkupert i strid med folkeretten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det betyr at Oslo kommune for eksempel ikke vil handle med selskaper knyttet til den israelske okkupasjonsmakten på Vestbredden, skriver Vårt Land.

Kommunen vil heller ikke handle med selskaper som «direkte eller indirekte bidrar til dette».

– Dette dreier seg jo om en ulovlig, folkerettsstridig okkupasjon. Det er ikke en generell boikott av anerkjente områder i Israel, sier byrådsleder Raymond Johansen til Vårt Land.

Praksisen innføres i forbindelse med at byrådet utvider sine rammevilkår for kommunens anskaffelse av varer, tjenester, bygg og anlegg – den såkalte Oslomodellen.

Handel med palestinske virksomheter på Vestbredden vil ikke rammes.

Johansen sier kravene er ment å sende et signal, samt å innføre en standardisering for fremtidige avtaler.

I fjor, etter Russlands invasjon i Ukraina, innførte Norge sanksjoner mot Russland i norsk rett. Disse er også inkludert i Oslomodellen.