Undersøkelse: Hver fjerde frykter nedbemanning

Det er mørke skyer i horisonten over arbeidsmarkedet i Norge. De fleste ekspertene er enige i at arbeidsledighetene skal noe opp, men nok ikke like mye som folk frykter.
Det er mørke skyer i horisonten over arbeidsmarkedet i Norge. De fleste ekspertene er enige i at arbeidsledighetene skal noe opp, men nok ikke like mye som folk frykter. Foto: Heiko Junge / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig frykter hver tredje arbeidstaker under 30 år for nedbemanning i bedriften. Tallene overrasker ikke forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Høy prisvekst og økte renter har gjort at flere har fått strammere økonomi, samtidig varsles det om videre renteøkning og at arbeidsledigheten skal opp. I slike situasjoner er det naturlig at folk blir bekymret for jobbene sine, sier Incedursun til ABC Nyheter.

Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea. Foto: Nordea
Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea. Foto: Nordea

– Her spiller jo også psykologi en stor rolle i hvordan folk oppfatter situasjonen. Jeg tør å påstå at vi mennesker har en tendens til å fokusere mer på negative nyheter enn på positive. Ja, arbeidsledigheten skal opp, men det er ikke forventet at økningen blir stor.

Undersøkelsen er gjort for nettopp Nordea av YouGov. Det er ikke kjent hvor mange som deltok i undersøkelsen.

Yngste med størst bekymring

Ut fra undersøkelsen var det flere menn (30 prosent) enn kvinner (20 prosent), som var bekymret for nedbemanning på arbeidsplassen. Aldersgruppen 18-29 hadde størst bekymring – hver tredje arbeidstaker under 30 år frykter nedbemanning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De yngste har ofte mindre erfaring og kortere ansiennitet, og kan bli valgt først i en nedbemanningsprosess. Når det er sagt, må det nevnes at yngre arbeidstakere ofte er ettertraktet i arbeidsmarkedet. Mange er nyutdannet og har oppdatert kunnskap. Den nye generasjoner har også vokst opp med teknologi som kan være en fordel for arbeidsgivere som skal holde tritt med fremtiden, sier forbrukerøkonomen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Har du en buffer? Skulle du bli rammet av en nedbemanning, vil pengene fort få bein å gå på. Les flere tips lengre nede i artikkelen. Foto: NTB
Har du en buffer? Skulle du bli rammet av en nedbemanning, vil pengene fort få bein å gå på. Les flere tips lengre nede i artikkelen. Foto: NTB

Hun er tydelig på at det er de yngste som også har mest å tape på å miste jobben.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange er som nevnt nyutdannet, noen har kjøpt bolig, fått en baby, har kanskje ennå ikke etablert en solid økonomisk buffer og kan være avhengig av nåværende inntekt for å kunne dekke løpende utgifter og betjene eventuell gjeld.

Arbeidsledigheten er rekordlav i Norge nå. Mens arbeidsledigheten i Norge i fjor endte på 1,8 prosent helt ledige, tror NHO at dette vil stige til en topp på 2,4 neste år før det snur og går tilbake igjen i 2024. Også SSB har varslet at de venter at arbeidsledigheten nok skal opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men om man havner i en situasjon der man frykter for jobben; hvilke grep kan man ta i forkant?

Proaktive tiltak

Forbrukerøkonomen erkjenner at når man er i en økonomisk usikker tid, kan det være ekstra utfordrende å forberede seg på å miste jobben. Men, det er likevel noen tiltak man kan ta.

– Dersom du har mulighet- prøv å spar en buffer som kan dekke levekostnader i en periode på 2-3 måneder, sier hun.

– Har du dyr gjeld, for eksempel forbrukslån eller kredittkortgjeld- prioriter å betale ned denne gjelden for å redusere månedlige utgifter.

– Oppdater din CV og LinkedIn-profil og fremhev ferdigheter og erfaringer. Bygg deg et profesjonelt nettverk som kan hjelpe deg med å holde deg informert om jobbmuligheter som igjen kan føre til jobbtilbud dersom du mister jobben.

– Invester i faglig utvikling- lær nye ferdigheter, delta i kurs og opplæringsprogrammer og hold deg oppdatert på fagfeltet ditt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tenk på hvilke jobber du kan være interessert i eller kvalifisert for hvis du mister jobben. Dette kan gjøre jobbsøkingen enklere, påpeker hun.

– Tror jeg ikke noe på

Incedursun tror også arbeidsledigheten skal opp, men langt på nær så mye som bekymringen i befolkningen tilsier.

– Norges Bank har signalisert flere renteøkninger, prisveksten skal ned og arbeidsledigheten skal litt opp fra det lavet nivået vi har nå. Men at hver fjerde arbeidstaker blir arbeidsledig, tror jeg ikke noe på. Arbeidsledighet på 25 prosent er svært høyt. For å komme dit må det være alvorlige økonomiske utfordringer i landet, og der er vi absolutt ikke. Norge har en velfungerende økonomi og et godt velferdssystem.