Norge kjøpte varer fra Russland for 17,5 milliarder kroner i fjor

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge bidro med 17,5 milliarder kroner til Russland i fjor. Nå ber Norsk-Ukrainsk Venneforening om en fullstendig handelsboikott av Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På tross av Russlands brutale invasjon av Ukraina, har Norge opprettholdt en omfattende handel med Russland. Den norske handelen er et viktig bidrag til å finansiere krigen, og vi er skuffet over at regjeringen ikke har gjort mer for å stoppe pengeflommen til Russland, sier Jan Ottesen, talsperson i Norsk-Ukrainsk Venneforening.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at Norge i fjor importerte varer for 17,5 milliarder kroner fra Russland, til tross for at landet invaderte Ukraina i februar. Det er en nedgang på 4,3 milliarder kroner fra 2021, men bortsett fra 2021 og 2019 har ikke Norge lagt igjen et høyere beløp i Russland i løpet av et år enn i fjor.

Samtidig eksporterte norske bedrifter varer til Russland for 2,3 milliarder kroner. Det er en nedgang på 1,5 milliarder kroner fra 2021, og er det laveste siden 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk-Ukrainsk Venneforening ber nå regjeringen om å stenge de norske havnene for russiske fiskebåter og innføre et totalforbud mot eksport og import av russiske varer.

– I 1986 innførte Norge en total handelsboikott av apartheidregimet i Sør-Afrika. Den internasjonale boikotten var en viktig årsak til at dette regimet falt. Det er ingen grunn til at vi ikke skal gjøre det samme med Putin-regimet i Russland, og første steg fra norsk side må være å stenge havnene for russiske fiskebåter, sier Ottesen.

Importen fra Ukraina var på 621 millioner kroner i fjor. Det er en nedgang på 41 millioner kroner fra 2021. Eksporten endte på rekordhøye 2,75 milliarder kroner.