Ola Borten Moe ut mot norske hydrogen­planer

Visestatsminister Robert Habeck under sitt besøk på Herøya fredag. Olje- energiminister Terje Aasland (t.v.) og næringsminister Jan Christian Vestre (t.h.) var også med Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Visestatsminister Robert Habeck under sitt besøk på Herøya fredag. Olje- energiminister Terje Aasland (t.v.) og næringsminister Jan Christian Vestre (t.h.) var også med Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens regjeringen jubler for hydrogenplaner, skriver forskningsminister Ola Borten Moe på Facebook at planene er «lysår unna å være forsvarlig eller fornuftig».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppdateringen fra Borten Moe ble lagt ut fredag ettermiddag, få timer etter at to statsråder og den tyske visestatsministeren besøkte Herøya Industripark for å kunngjøre Nel og Statkrafts storsatsing på elektrolysører og hydrogenproduksjon, skriver Teknisk Ukeblad (TU).

Tysklands visestatsminister Robert Habeck, olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) deltok på besøket på Herøya.

– Om Statkraft sammen med Nel lykkes med å etablere 2 gigawatt (GW) elektrolyse av hydrogen i Norge tilsvarer det en energimengde på cirka 17,5 TWh, eller om lag 12–13 prosent av all kraftproduksjon i Norge.

– Med 75 prosent energitap er det 14 TWh, eller 10 prosent av all norsk kraftproduksjon rett i dass. Det er etter mitt skjønn lysår unna å være forsvarlig eller fornuftig, skriver Ola Borten Moe (Sp) om Statkrafts hydrogenplaner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunikasjonsansvarlig i Statkraft, Geir Fuglset, sier til TU at målet om 2 GW elektrolysekapasitet ikke bare dreier seg om Norge, men også inkluderer planer de har i en rekke andre land i Europa, som Storbritannia, Sverige og Tyskland.

– Så tallet blir litt annerledes enn det Moe sier. Dette skal også skje i et scenario med langt mer fornybar produksjon enn i dag. Det vil utvikles parallelt, sier Fuglset.

Han sier videre at hydrogenet skal brukes til å erstatte fossile kilder i industriprosesser og transport som er vanskeligere å elektrifisere.