Fiskeren Ingar voktet landet – nå kan han miste retten til å fiske

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingar Haukenes stilte opp for å vokte grenseovergangene under pandemien. Nå kan fiskeren miste jobben ved å bli strøket fra Fiskeridirektoratets fiskermanntall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da grensene stengte under pandemien, fikk Heimevernet (HV) i oppdrag å vokte grenseovergangene. En av dem som ble kalt inn, var Ingar Haukenes. Han voktet grensa i fire måneder, men nå kan jobben som fisker ryke, fordi han tjente for mye som HV-soldat denne perioden, skriver NRK.

Fiskeridirektoratet vil stryke Haukenes fra fiskermanntallet fra og med 1. januar 2023. Fiskeridirektøren lover å behandle saken på nytt.

For å ha fiske som hovedyrke og samtidig ha fartøy med kvote er det nemlig krav om å stå i fiskermanntallet – på «blad B».

– Den som står på blad B kan ikke ha mer enn 400.000 kroner i inntekt fra annen virksomhet enn fiske. Det hadde jeg i 2021, sier Haukenes.

Fiskeridirektoratet og Haukenes er enige om hvor mye han har tjent i 2021, men de er uenige om hvor mye av dette som skal regnes som vanlig lønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har anket avgjørelsen til klagesaksenheten i Fiskeridirektoratet.

Frank Bakke-Jensen var forsvarsminister da Ingar Haukenes fikk innkalling til grensevakttjeneste. I dag er han fiskeridirektør og sjef for ankebehandlinga som saken til Haukenes skal gjennom.

Bakke-Jensen sier til NRK at det er mange HV-soldater som har hatt lange beordringer i forbindelse med grensekontroll. Det skal Fiskeridirektoratet også ta hensyn til i saksbehandlinga.

– Mesteparten av tjenesten Haukenes har hatt, er beordring. Det er riktig at den ikke er frivillig. Derfor har jeg bedt klagesaksenheten vurdere dette når de behandler ankesaken, sier Bakke-Jensen.