Fisker seilte rett inn i Sjøforsvarets skytesone: – Jaja, du må berre skyte

Missil-skyting fra KNM Måløy under øvelsen Flotex 22.
Missil-skyting fra KNM Måløy under øvelsen Flotex 22. Foto: Sjøforsvaret

Sjøforsvaret var godt i gang med den storstilte øvelsen Flotex 22 da en sjark plutselig dukket opp midt i rød sone.

Klokken var 11.34 og tre krigsskip, to korvetter og en fregatt var i ferd med å gjøre seg klar i Andfjorden, et sund som skiller Andøya i Nordland og Senja i Troms. Så dukket det opp en aldri så liten ubuden gjest.

Forsvaret har sett seg nødt til å øke beredskapen som følge av krigen i Ukraina, og etter sabotasjen i Østersjøen ble det desto mer aktuelt for Sjøforsvaret å gjennomføre nødvendige øvelser.

Som en del av øvelsen Flotex 22, som pågår nå, skal det skytes med missil fra minerydderen KNM Måløy, med kanon fra fregatten KNM Fridtjof Nansen og korvetten KNM Storm.

Dette var det en fisker som ikke hadde fått med seg, og lykkelig uviten om at Sjøforsvarets hovedvåpen sto rettet rett mot ham, seilte han rett inn i Forsvarets skytesone.

Det var TV 2 som først omtalte saken.

«Dette er KNM Storm. Du ligger nå midt i en skyteøvelse.»

Angivelig skal Sjøforsvaret kun ha fått knatring til svar over internlinja. Enten tok fiskeren om bord i den lille sjarken det med knusende ro, eller så ante ikke vedkommende hvem som duvet i vannet like ved.

«Vi får flytte oss lenger sør. Ikke så veldig samarbeidsvillig han der. Nå kaster han ut et garn ... ignorer oss helt.»

Plutselig kom det svar fra fiskeren.

«Jaja. Du må berre skyte. Eg går øst. Då er eg vel ute av veien.»

(Saken fortsetter under bildet).

Sjøforsvarets øvelse pågår i Andfjorden i nord. Foto: Sjøforsvaret
Sjøforsvarets øvelse pågår i Andfjorden i nord. Foto: Sjøforsvaret

Slik ble det. Mannskapene om bord på krigsskipene måtte pent vente mens sjarken sakte men sikkert seilte forbi - tvers gjennom øvelsens sikkerhetssone, med Sjøforsvarets hovedvåpen pekende rett mot seg.

Så snart den lille røde og hvite sjarken hadde gjort seg ferdig med seilturen, kunne startskuddet bokstavelig talt gå, og KNM Fridtjof Nansen kunne trykke på den store knappen.

Flotex er en øvelse som holdes hvert år, og den har som formål å sikre nødvendig kompetanse, og trene mannskapet på krigføring i norske farvann.

Årets øvelse er likevel noe annerledes, da deler av øvelsen er lagt til norsk sokkel.

Video: Øvelsen Flotex 22 er i gang: