Ukraina ba i juni Norge om tollfrihet – venter fortsatt

Ukraina venter fortsatt på svar fra Norge om hvorvidt de kan få tollfrihet på ukrainske varer i ett år. Statsminister Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen har spørsmålet til behandling.
Ukraina venter fortsatt på svar fra Norge om hvorvidt de kan få tollfrihet på ukrainske varer i ett år. Statsminister Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen har spørsmålet til behandling. Foto: Ole Berg-rusten / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I juni ba Ukraina om at Norge fjernet toll på ukrainske varer i ett år. Flere land har gått med på det, men Norge holder igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi håper på positiv respons fra den norske regjeringen på dette spørsmålet, skriver den ukrainske ambassaden i en epost til Dagens Næringsliv.

Spørsmålet ligger til behandling i regjeringen. Ifølge DN er Senterpartiet skeptisk.

Avisen har snakket med flere sentrale kilder i Senterpartiet. Etter det DN erfarer, er partiet redd for konsekvensene av fritak for toll på ukrainske landbruksvarer når krigen er omme, og at andre land i krise kan be om det samme.

Ukraina har også bedt de andre Efta-landene Sveits, Island og Liechtenstein om tollfrihet. Norge har blitt kritisert for å nøle og ble bedt av de andre Efta-landene om ikke å bremse prosessen.

EU fjernet i mai toll på varer fra Ukraina i ett år, og denne perioden forlenges trolig. Storbritannia, Canada og USA er blant landene som har gitt Ukraina tollfrihet på en rekke varer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor importerte Norge varer for rundt 700 millioner kroner fra Ukraina. Av dette var varer for bare 40 millioner kroner tollbelagte.

DN har spurt Nærings- og fiskeridepartementet om regjeringen har svart på Ukrainas forespørsel, og hva svaret eventuelt er. De ønsker ikke å svare på spørsmålet og viser til at Venstre-leder Guri Melby har stilt et spørsmål i Stortinget, og at næringsminister Jan Christian Vestre skal besvare dette først.