Tingretten vil løslate dronesiktede Andrey Yakunin

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tingretten mener dronesiktede Andrey Yakunin bør løslates. Påtalemyndigheten anker avgjørelsen, og han forblir varetektsfengslet til anken er behandlet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

John Christian Elden, en av Yakunins forsvarere, sier avgjørelsen fra tingretten tyder på at retten var enig med det meste av forsvarers argumenter.

– Retten fant det mest sannsynlig at Svalbardtraktaten tilsier at droneforbud for russere ikke er lovlig, men viktigst at etterforskningen har vist at det kun er vintersportsaktiviteter som er filmet med drone, sier han i en epost til NTB.

Ifølge kjennelsen fra Nord-Troms og Senja tingrett varslet påtalemyndigheten på forhånd at de ville anke saken dersom Yakunin ble løslatt. De fikk medhold av tingretten i at Yakunin ikke vil bli løslatt før anken er behandlet i lagmannsretten.

Mandag møtte Yakunin, som er siktet for å fly drone i Norge, til fengslingsmøte i Troms og Senja tingrett. Mannen med britisk og russisk statsborgerskap er siktet for å fly drone ulovlig i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Yakunin er sønn av en russisk forretningsmann med bånd til Vladimir Putin og ble pågrepet i Hammerfest mandag 17. oktober, siktet for droneflyging på Svalbard.

Etter at Yakunin anket den opprinnelige kjennelsen om varetektsfengsling til lagmannsretten, ble den først opphevet slik at han ble løslatt. PST anket imidlertid til Høyesterett, som satte lagmannsrettens kjennelse til side.

Saken ble opprinnelig sendt tilbake til lagmannsretten, men fordi fengslingen av Yakunin løper ut mandag, ble saken behandlet i tingretten i stedet.