Tyrkia vil signere Svalbardtraktaten: – Et tegn på stormaktsambisjoner

Lovforslaget om at Tyrkia skal signere Svalbardtraktaten ble signert av president Recep Tayyip Erdogan i sommer. Foto: AP / NTB
Lovforslaget om at Tyrkia skal signere Svalbardtraktaten ble signert av president Recep Tayyip Erdogan i sommer. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia vil signere Svalbardtraktaten. Høyre ber regjeringen redegjøre for Stortinget om hva dette vil bety for Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lovforslaget om at Tyrkia skal signere Svalbardtraktaten ble signert av president Recep Tayyip Erdogan i sommer, skriver NRK.

«Tyrkiske borgere vil dermed få rettigheter til å leve, bo, jakte og fiske på Svalbard og havområdene rundt, et område bare 1.000 kilometer fra Nordpolen», sto det i den tyrkiske regjeringens offisielle uttalelse.

Svalbardtraktaten gir Norge herredømme over Svalbard, men innebærer samtidig at alle land som har signert skal behandles likt. Så langt har 44 land underskrevet traktaten.

Seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt Andreas Østhagen ser dette som et tegn på stormaktsambisjoner.

– Dette handler om symbol- og stormaktspolitikk, sier Østhagen.

Han påpeker også at tyrkiske politikere har diskutert hva slags ressurser som kan være tilgjengelige i nord, og snakket om shipping.

Ingegjerd Schou (H) i utenriks- og forsvarskomiteen har bedt regjeringen redegjøre for de tyrkiske interessene i Arktis. Utenriksdepartementet har ikke ønsket å kommentere den tyrkiske interessen før de har svart Stortinget mandag.