Farevarsel for deler av Vestlandet: Jord- og flomskred kan få store konsekvenser

NVE har sendt ut et sjeldent oransje farevarsel om flom og skred i indre strøk av Vestlandet. Det er ventet mellom 100 og 150 millimeter med nedbør i regionen. Fredag vil bli den våteste dagen.
NVE har sendt ut et sjeldent oransje farevarsel om flom og skred i indre strøk av Vestlandet. Det er ventet mellom 100 og 150 millimeter med nedbør i regionen. Fredag vil bli den våteste dagen. Foto: Berit Roald / NTB

NVE har sendt ut farevarsel på oransje nivå for jord- og flomskred for deler av Vestlandet. Det kan komme opp mot 150 millimeter med regn.

Årsaken er at det ventes mye regn og stedvis kraftige regnbyger fram til fredag kveld. Indre strøk av Vestlandet vil få de største mengdene med så mye som 100 til 150 millimeter med regn, ifølge Meteorologisk institutt.

– På grunn av vedvarende mye nedbør vurderes området til oransje farenivå fra torsdag, heter det i varselet fra NVE. Fredagen ser ut til å bli den våteste dagen.

Sjekk været der du bor

Alvorlig situasjon

Det vil være lokale forskjeller i hvor mye nedbør som kommer. Området har høy vannmetning etter nedbør i forkant, og NVE regner det for sannsynlig at både jord- og flomskred kan forekomme. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt.

Dette er en alvorlig situasjon som forekommer sjelden. Været kan føre til alvorlige skader. NVE oppfordrer folk til å vurdere om det er trygt å gjøre det man hadde planlagt i områdene som er berørt av oransje farevarsel. Det er en reell fare for at liv og verdier kan gå tapt, veier kan bli stengte og avganger med båt, fly og annen transport kan bli kansellert, heter det i farevarselet.

Statsforvalteren i Vestland har sendt ut en advarsel til de berørte kommunene og ber dem ta kontakt med politiet lokalt for å vurdere mulige konsekvenser og utveksle kontaktinformasjon.

Flere farevarsler

Meteorologisk institutt har også sendt ut farevarsler for Rogaland, Sørlandet og Østlandet om tiltakende dårlig vær utover dagen i dag.

Onsdag formiddag ble derimot varslene nedjustert til å hovedsakelig å gjelde områdene nord for Lillehammer i øst og for Vestland fylke i vest.

Dermed slipper både Rogaland, Sørlandet og Østlandet billigere unna.

– Det blir også en del vind lenger sør, men ikke nok til å kvalifisere til farevarsel på vindkast, skriver meteorologene på Twitter.

Vindkast på opptil 33 m/s

På Vestlandet meldes det om vindkast på mellom 27 og 33 meter i sekundet i løpet av ettermiddagen og kvelden, før det roer seg noe. Vinden – som for det meste vil være opp mot stiv og sterk kuling – begynner fra sør og endrer deretter retning til sørvest og vest. De sterkeste vindkastene er ventet i midtre og indre strøk.

Også i Møre og Romsdal og i Trøndelag kan det komme slike kraftige vindkast i løpet av onsdag kveld.

Folk bes om å sikre løse gjenstander og unngå unødvendig ferdsel på utsatte steder.