Kronprins Haakon om klimasituasjonen: Jeg er forsiktig optimist

Kronprins Haakon talte under åpningen av Offshore Northern Seas (ONS) i Stavanger mandag. Foto: Carina Johansen / NTB
Kronprins Haakon talte under åpningen av Offshore Northern Seas (ONS) i Stavanger mandag. Foto: Carina Johansen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kronprins Haakon åpnet mandag energikonferansen ONS i Stavanger og henvendte seg til næringslivstoppene i salen i sin åpningstale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da min far deltok på den første konferansen her i 1974, så fremtiden lys ut. Vi hadde nylig funnet undervannsskatten som skulle gi oss så mye velferd. Vi strakk oss mot stjernene, sa kronprinsen i sin åpningstale.

– Nå, 50 år senere, er situasjonen mer pessimistisk. Men jeg velger å være forsiktig optimist. Ikke fordi jeg bør være det, men fordi det er god grunn til det. Det er mye lovende teknologi som blir lagt fram her de neste dagene, sa han videre.

Med Tesla-sjef Elon Musk på første rad, henvendte kronprinsen seg til næringslivsaktørene og representantene for olje- og energisektoren i salen.

– Vi er alle avhengige av dere her i rommet i dag for å gjøre nødvendige forandringer. Det er ikke mulig å nå klimamålene uten satsing, innovasjon og investering. Dette er riktig tid og sted, sa han.

– Vi trenger de beste hodene med de beste ideene og modige beslutningstakere som skal bringe planeten tilbake til balanse. Generasjonene før oss hadde ikke den kunnskapen, teknologien og de mulighetene som vi har. Vi vet nå hva som står på spill.

Klimaendringene forklart: