Forsvarsminister Gram: Utviklingen i Østersjøen blir mer viktig for Norge

Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) mener det er viktig med et tettere militært samarbeid i Norden nå som Russland opptrer stadig mer aggressivt mot nabolandene. 
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) mener det er viktig med et tettere militært samarbeid i Norden nå som Russland opptrer stadig mer aggressivt mot nabolandene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et stadig mer aggressivt Russland bekymrer de nordiske landene, som knytter sine militære styrker tettere sammen. – Vi har behov for å markere at vi følger med, sier Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsråden var mandag i møte med sin svenske og danske kollega i Malmö for å diskutere tettere forsvarssamarbeid.

– Der fikk vi en orientering om den strategiske betydningen av Øresund-området og Østersjøen, og betydningen av å ha kontroll i dette området i en krise og krigssituasjon. Det er klart at når vi får et samlet Norden i Nato, så blir utviklingen i Østersjøen ytterligere viktige for Norge, sier Gram til NTB.

Kontakten mellom Norge, Sverige og Danmark er kraftig forsterket som følge av den siste utviklingen i Europa.

– Møtet var en anledning til å vise samhold og støtte hverandre og utvikle samarbeidet. Blant annet har Norge tatt initiativ til å utvikle militærøvelsen Cold Response, som vi arrangerer annethvert år, til å bli Nordic Response. Det vil si at denne i større grad vil bli en felles, nordisk øvelse, sier Gram.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal kunne benytte hverandres luftrom

Forsvarsministeren nevner også flere andre overensstemmelser fra møtet:

* Samarbeidsavtalen NORDEFCO (Nordisk Forsvarssamarbeid) skal gjennomgås og tilpasses en ny tid med et samlet Norden. Også Island og Finland er med i dette samarbeidet.

* Den trilaterale avtalen om operasjonssamarbeid som ble inngått mellom Norge, Sverige og Danmark i fjor, skal oppdateres så den passer inn i et felles Nato-planverk når Sverige blir et fullverdig medlem av organisasjonen.

Den nye avtalen åpner også for muligheten til å bruke hverandres militære infrastruktur og luftrom, med mål om å få bedre kontroll over regionen, forteller Danmarks forsvarsminister Morten Bødskov til nyhetsbyrået Ritzau.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I stand til å håndtere trusler

Russiske marine- og luftfartøy oppfører seg stadig mer aggressivt i Østersjøen, og både Nato-landet Danmark og Sverige, som vil bli medlem av Nato, opplever stadig russiske krenkelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er selvsagt helt uakseptabel oppførsel fra russisk side, og det har vi gitt klart uttrykk for, sier Gram.

– Hvordan er dialogen med Russland fra norsk side?

– Siden invasjonen har det vært minimalt med kommunikasjon. Det er hovedsakelig fiskersamarbeidet og beredskap og redningstjenester i nord hvor kommunikasjonslinjene er åpne. Men i det store og hele så er dialogen tatt betydelig ned, sier han.

– Hvor bekymret er du for utviklingen?

Vi har sett en kraftig endring i retorikk og ulike former for trusler og hybride trusler. Vi er selvfølgelig veldig bekymret for utviklingen, men vi har også et behov for å markere at vi følger med og er i stand til å håndter trusler som oppstår, understreker Gram.

Ønsker ikke å kommentere videre hjelp til Ukraina

Om noen uker skal landene møtes på ny i Finland, før det blir nye samtaler i Sverige. Torsdag denne uken møtes noen av partene igjen i forbindelse med den internasjonal donorkonferanse for Ukraina i København. Der deltar Gram på vegne av Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva blir Norges bidrag der? Kommer vi til å gi ytterligere militær hjelp til Ukraina?

Vi har hele veien sagt at vi vurdere nye donasjoner og støtte til Ukraina, men har hatt som praksis å ikke kommentere dette underveis i prosessen. Jeg har ikke noe nytt å komme med før konferansen, men det er helt avgjørende at Ukraina har videre støtte i sin kamp og Norge skal selvfølgelig bidra med det.