Dispensasjonssøknad lar vente på seg for flyteknikere

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ambulanseflyselskapet Babcock venter på en avklaring fra helsemyndighetene før de kan sende inn en søknad om dispensasjon i flyteknikerkonflikten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

NHO Luftart har varslet lockout fra søndag i arbeidskonflikten. Da vil flyteknikere som ennå ikke er tatt ut i streik, bli utestengt fra arbeidsplassen sin. Det omfatter også flyteknikere som drifter ambulanseflyene.

Hvis det skjer, kan det føre til at liv og helse står i fare. Da vil regjeringen kunne gripe inn og stanse streiken.

Venter på bekreftelse

Luftambulanseselskapet Babcock vurderer å søke dispensasjon fra motparten NHO Luftfart. Men de må først få en vurdering fra helsemyndighetene som bekrefter at liv og helse står i fare hvis det ender med lockout.

– Ved en lockout av Babcocks flyteknikere vil det kun være snakk om timer før første ambulansefly blir stående på bakken, og kun dager før hele flåten står, sier daglig leder Marius Hansen i Babcock Norden til NTB.

– Vi har bedt helsemyndighetene om en vurdering av om dette vil utgjøre en fare for liv og helse. Dersom de mener det, vil vi søke om dispensasjon, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet oppgir at de ikke har mulighet til å sende av gårde en slik søknad før de får denne avklaringen på plass. De har vært i kontakt med helseforetaket Luftambulansetjenesten, som har det operative ansvaret.

– Babcock ønsket en uttalelse fra oss knyttet til liv og helse, men det er ikke vi som gjør den vurderingen, forklarer administrerende direktør Øyvind Juell.

Helsetilsynet gjør samlet vurdering

Luftambulansetjenesten sender sine merknader videre til de regionale helseforetakene. Juell understreker at deres rapport bare er ett av flere innspill, og at det kommer andre medisinske vurderinger i tillegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfra går rapporteringen videre til Helsetilsynet. Under en streik vil Helsetilsynet hver dag sende rapporter til regjeringen med en oppdatert vurdering om hvorvidt liv og helse står i fare.

Rapportene ender i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Det er i siste instans arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) som eventuelt griper inn med tvungen lønnsnemnd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsetilsynet kan ikke svare på hvilke momenter de legger vekt på i sin vurdering. De kan heller ikke svare på om rapporten tar for seg status per i dag, eller om de også ser på konsekvenser av en lockout.

– Disse rapportene er unntatt offentlighet så lenge streiken pågår, og vi kan ikke kommentere innholdet noe nærmere nå, opplyser Helsetilsynet til NTB.