Stoltenberg: Nato innstilt på langvarig støtte til Ukraina

USAs forsvarsminister Lloyd Austin ankom Natos hovedkvarter sammen med generalsekretør Jens SToltenberg.
USAs forsvarsminister Lloyd Austin ankom Natos hovedkvarter sammen med generalsekretør Jens SToltenberg. Foto: Olivier Matthys / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

På vei inn til Natos forsvarsministermøte sier Jens Stoltenberg at alliansen er innstilt på langvarig og omfattende støtte til Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På møtet i går kom det en klar beskjed fra alle Nato-medlemmer og partnere om at vi er forberedt på å støtte Ukraina på lang sikt og i et omfang vi ikke har sett tidligere, sa generalsekretæren før ministermøtets andre og siste dag.

Latvias forsvarsminister understreket på vei inn til møtet at Europas sikkerhet og stabilitet er avhengig av hvordan Russlands invasjon av Ukraina håndteres.

– Handler vi ikke rett, er det bare en invitasjon til ytterligere russisk aktivitet senere. Hadde vi reagert riktig etter Russlands krig mot Georgia i 2008, hadde ikke Krim blitt okkupert i 2014. Hadde vi reagert riktig i 2014, hadde det ikke blitt en ny krig i 2022, sier Artis Pabriks.

– Trusselen mot Georgia er fortsatt ikke borte. Alle land i Russlands nærhet er truet, sier han og legger til at Finland og Sverige er klar over dette.

USAs forsvarsminister Lloyd Austin nevnte også de to nordiske kandidatlandene da han ankom møtet sammen med Stoltenberg.

– Dette er sterke demokratier med verdier som i svært stor grad er på linje med våre verdier, sa Austin, som setter pris på at de tidligere alliansefrie landene nå vil bli med i Nato.