Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet

De Facto foreslår å reforhandle avtalene med Tyskland og Storbritannia om eksport av norsk kraft, stanse eksport av vannkraft når det er lite vann magasinene og makspris på kraft for industrien. Foto: Lise Åserud / NTB
De Facto foreslår å reforhandle avtalene med Tyskland og Storbritannia om eksport av norsk kraft, stanse eksport av vannkraft når det er lite vann magasinene og makspris på kraft for industrien. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge importerer høye strømpriser gjennom kraftkablene til utlandet, mener forskningsstiftelsen De Facto.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer fram i en fersk rapport fra stiftelsen De Facto som driver kunnskapsarbeid for norsk fagbevegelse, skriver Klassekampen.

Det er krafteksporten som gjør at Norge importerer høye priser fra Europa.

– Det blir ikke mer eksport, men de norske kundene blir tvunget til å betale det samme som en potensiell britisk kunde ville betalt, sier Isak Lekve, en av utrederne bak rapporten til Klassekampen.

De Facto foreslår strukturelle grep for å bøte på problemene. Økt strømproduksjon er ikke nok. Blant forslagene er å reforhandle avtalene med Tyskland og Storbritannia om eksport av norsk kraft, stanse eksport av vannkraft når det er lite vann i magasinene og makspris på kraft for industrien.

– Alle vil satse grønt, men alle de store nysatsingene utenom havvind – hydrogen, batterier, karbonfangst og lagring – er avhengig av lave kraftpriser.

– Hydro og Equinor har nettopp skrinlagt planene om en batterifabrikk i Sør-Norge, men samtidig kommer det batterifabrikker akkurat hvor kablene fra Norge kommer i land i Nord-England og i Tyskland. Det er ganske poetisk, sier Lekve.