Mehl befaler: Slukk grillen!

Langvarig tørke har gjort skogbunnen knusktørr i Oslo. Nå advarer justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl og brigadesjef Knut Halvorsen i Oslo brann- og redningsetat mot uvanlig høy skogbrannfare i tida framover.
Langvarig tørke har gjort skogbunnen knusktørr i Oslo. Nå advarer justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl og brigadesjef Knut Halvorsen i Oslo brann- og redningsetat mot uvanlig høy skogbrannfare i tida framover. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedstaden er knusktørr. Nå advarer justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) mot uvettig bruk av åpen ild.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis det er ett tidspunkt i livet hvor du bør føle grillskam, så er det nå.

– Grilla pølser og lukten av bål er noe av det beste jeg vet. Men vi må klare oss uten det en periode nå. Det er bedre å ta med pølse på termos eller spise brødskive, sier statsråden til NTB.

Hun får full støtte fra innsatsleder Knut Halvorsen i Oslo brann- og redningsetat.

– Pølse er godt, sier han.

– Men hjemmebakt brød med brie og en drue på toppen er jammen godt, det også.

Unormalt høy skogbrannfare

NTB møter de to ved Skraperudtjern øst i Oslo. Der, som ellers i hovedstadsområdet, er gresset knusktørt etter en lang periode uten nedbør.

Skogbrannfaren i Oslo ventes å gå fra oransje til rødt nivå i løpet av uka.

Samtidig er det fare på gult eller oransje nivå over store deler av Østlandet.

– Det er ikke uvanlig at vi har skogbrannfare i overgangen fra vinter til vår. Men det er uvanlig at vi har så lange perioder uten nedbør. Det er tørrere nå enn normalt, sier Halvorsen, etter først å ha gratulert Mehl hjertelig med seieren i «Kompani Lauritzen» på TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og vi vet ikke hvor lenge det vil vare. Det er ikke varslet nedbør med det første, sier Mehl.

Rykker ut hver dag

Tirsdag ble det meldt om hele åtte gressbranner på Ellingsrud i Oslo. Samme dag ble det meldt om en gressbrann ved Bjørndalen skole.

– Vi har gressbranner og skogbranner hver eneste dag nå, sier Halvorsen.

Han forklarer at det nå er død vegetasjon fra fjoråret som ligger i skogbunnen. Denne vegetasjonen er svært tørr og lettantennelig og bidrar til rask brannspredning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når vi kombinerer dette med sol og fint vær, som vi har hatt lenge nå, så blir dette bare tørrere og tørrere. Det har ikke vært noe nedbør. Fram til vi får nedbør, eller skogbunnen blir grønn og frodig, så kommer skogbrannfaren til å være kjempehøy.

Noen av brannene er også påsatt, fastslår innsatslederen.

Andre fareelementer er åpen ild fra bål, primuser og engangsgriller, bråtebrenning og gnister fra tog.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vannmangel

Den langvarige tørken har også ført til vannmangel. Det merkes både gjennom uvanlig lav fyllingsgrad i kraftmagasinene i Sør-Norge og gjennom knapphet på drikkevann. På sikt kan vannmangelen også ramme matproduksjonen, frykter Mehl.

– Det går ut over mange deler av samfunnet, sier hun.

– Må vi belage oss på rasjonering av vann?

– Det vil jeg ikke spekulere på nå. Men det er flere steder oppfordret til at folk må tenke seg om med vannbruk. For eksempel prøve å dusje litt kortere og ikke la vannet stå og renne, sier Mehl.

Hun minner om at vann er en begrenset ressurs.

– Og vi trenger også vann til å slukke skogbrann!