Stortingsflertallet sa nei til å begrense strømeksporten

Regjeringspartiene Ap og Sp sier de vil sikre rimelig kraft i Norge, men de stemte imot to forslag om å redusere eksporten av strøm. Foto: Paul Kleiven / NTB
Regjeringspartiene Ap og Sp sier de vil sikre rimelig kraft i Norge, men de stemte imot to forslag om å redusere eksporten av strøm. Foto: Paul Kleiven / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

To forslag om å begrense strømeksporten når det er lite vann i magasinene, er nedstemt på Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget var fremmet av Rødt og fikk støtte av Fremskrittspartiet, SV og Kristelig Folkeparti. Men det var ikke nok til å sikre flertall.

Sofie Marhaug (R) er skuffet.

– Dagens markedstvang innebærer spekulasjon i høye priser på bekostning av forsyningssikkerheten. Det er verken bra for Norge eller Europa, sier hun til NRK.

Hvis Rødts forslag hadde blitt vedtatt, måtte regjeringen ha utredet mulighetene i inngåtte avtaler om strømutveksling for å begrense eksporten i perioder hvor fyllingsgraden er vesentlig lavere enn normalt. Også Frp hadde fremmet et forslag om å begrense strømeksporten, men heller ikke det fikk flertall.

– Det kan bety høye strømpriser også i månedene som kommer

– Nok en gang viser regjeringspartiene at de vil fortsette med en kraftpolitikk som selger unna strømmen til utlandet uavhengig av hvor mye reserver vi har i vannmagasinene våre. Det kan bety høye strømpriser også i månedene som kommer, slik flere kraftanalytikere nå advarer mot, sier Terje Halleland (Frp).

Regjeringspartiene Ap og Sp skriver i sine merknader til forslaget at regjeringen har satt i gang flere utredninger av kraftmarkedene og satt ned en energikommisjon.