Avholdsorganisasjon lokket til seg medlemmer med gratis Netflix

Avholdsorganisasjon lokket til seg medlemmer med gratis Netflix.
Avholdsorganisasjon lokket til seg medlemmer med gratis Netflix. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avholdsorganisasjonen Juvente kritiseres for at de ga alle nye medlemmer gratis sesongkort til fornøyelsesparken Tusenfryd eller årsabonnement på Netflix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mellom 2017 og 2019 ga avholdsorganisasjonen Juvente nye medlemmer sesongkort til Tusenfryd. I 2020 endret de medlemsfordelen og ga nye medlemmer gavekort til strømmetjenester, ifølge Vårt Land.

Juvente er en norsk avholdsorganisasjon, hovedsakelig bestående av ungdom mellom 13 og 26 år.

For å bli medlem i Juvente innbetales en medlemsavgift på 50 kroner. Et sesongkort til Tusenfryd koster til vanlig 600 kroner, og prisene på strømmetjenestene Netflix, Playstation+ eller Crunchyroll som medlemmene kunne velge, var på henholdsvis 1.068 kroner, 580 kroner og 1.000 kroner.

Praksisen ble varslet om til Helsedirektoratet i desember i fjor.

– Vi ønsker ikke å fremstå som om vi kjøper medlemmer. Vi har informert Helsedirektoratet at vi endrer strategi. Og vi legger oss flate, forteller daglig leder Øyvind Sandve i Juvente til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er vanlig at organisasjoner bruker gaver eller vervepremier i medlemsorganisasjoner, men det er usikkert hva som strider med regelverket til Helsedirektoratet, ifølge Vårt Land. Juventes medlemspraksis er problematisk fordi vervepremiene har en såpass høy prismessig verdi, ifølge Helsedirektoratet. De konkluderer med at avholdsorganisasjonens praksis ikke var i tråd med regelverket.