Åpen for alle - alltid

Norsk prest vil se på det historiske grunnlaget for Jesu oppstandelse

Jesus sto opp fra de døde 1. påskedag, ifølge den kristne tro. Prest Thor Haavik ønsker å se på det historiske grunnlaget for denne avgjørende hendelsen i kristendommen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Jesus sto opp fra de døde 1. påskedag, ifølge den kristne tro. Prest Thor Haavik ønsker å se på det historiske grunnlaget for denne avgjørende hendelsen i kristendommen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jesus sto opp fra de døde 1. påskedag, ifølge den kristne tro. Dette ønsker nå prest Thor Haavik å finne historisk grunnlag for.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

1. påskedag er blant de helligste dagene i kristendommen, dagen da Jesus skal ha stått opp fra de døde etter korsfestelsen på Golgata i Jerusalem.

Prest Thor Haavik, kjent for sin deltakelse i TV-serien «Farmen» i 2020, ønsker nå å finne det historiske grunnlaget for troen på oppstandelsen, skriver Vårt Land. Haavik tok for seg problemstillingen i sin masteravhandling i teologistudiet, og nå lager han en TV-serie for å komme nærmere til bunns i saken.

– Om Jesus bare døde, punktum, så er det ikke noe spesielt med ham. Men dersom han virkelig sto opp fra de døde, så er han verdt å lytte til. Da er det en guddommelig inngripen i menneskets historie, sier Haavik.

TV-serien lages i samarbeid med den kristne medieorganisasjonen Tro amp; Medier, og de tre episodene legges ut i sosiale medier i disse dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Marius Timmann Mjaaland er professor i systematisk teologi ved Universitetet i Oslo. Han sier han har stor forståelse for ønsket om å «bevise» Jesu oppstandelse, men mener dette er umulig.

– Mysteriet er kanskje fascinerende fordi det er et mysterium. Man forsøker å finne så mye kunnskap som mulig, men det er kanskje like mye uvissheten som gjør at man fortsetter å undre seg og å være nysgjerrig, sier Mjaaland.

Haavik sier til Vårt Land at han er enig i at det ikke kan finnes endelige bevis for historien, men at det likevel er interessant å se på det historiske grunnlaget.