Gjeninnhentingen i norsk økonomi avtok i oktober

Tidligere makrellfiskesesong påvirket norsk økonomi i oktober.
Tidligere makrellfiskesesong påvirket norsk økonomi i oktober. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brutto nasjonal produkt (BNP) for Fastlands-Norge var uendret fra september til oktober. Én årsak er at makrellfisket kom tidligere enn normalt i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Siden gjenåpningen som begynte i april, har BNP for Fastlands-Norge vokst kraftig hver måned. Ser vi bort fra næringer som svinger mye, som fisk og kraftproduksjon, ser det ut til at takten i gjeninnhentingen avtok i oktober, sier seksjonssjef Pål Sletten ved nasjonalregnskap i Statistisk sentralbyrå.

I hovedsak var makrellfisket over i oktober, og dermed falt den sesongjusterte aktiviteten i fiskerinæringen kraftig denne måneden. Sett bort fra fisket og produksjonen av elektrisk kraft vokste brutto nasjonalprodukt for Fastlands-Norge om lag 0,3 prosent.

Bortsett fra fiske og kraftproduksjon hadde en rekke næringer som har vært rammet av pandemien oppgang i oktober. Det gjaldt særlig tjenestenæringene, der aktiviteten vokste med 1,5 prosent, men også deler av industrien og annen vareproduksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

− Mot slutten av oktober økte antallet smittede i Norge, og nå i desember er smitteverntiltakene igjen trappet opp. Oktober var imidlertid fortsatt preget av gjenåpningen, og det var altfor tidlig å se noen effekt av økningen i smitte, sier Sletten.

Tallene fra SSB viser også at husholdningenes konsum steg for sjuende måned på rad, og vokste 1,1 prosent i oktober.