Det samlede skatteoppgjøret er klart onsdag

Skatteetaten legger fram samlede tall onsdag. Foto: Lise Åserud / NTB
Skatteetaten legger fram samlede tall onsdag. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn betalte 563 milliarder kroner i skatt i 2020, opp fra 539 milliarder i 2019, viser tall som Skatteetaten legger fram onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammen har 2,9 millioner lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende fått tilbake på skatten, i gjennomsnitt 12.500 kroner hver. For en million endte det med restskatt, i gjennomsnitt 34.300 kroner.

– Har du fått skatt til gode eller restskatt, skyldes det at dine økonomiske forhold ble annerledes enn grunnlaget for det beregnede skattetrekket ditt. Du kan unngå dette ved å justere opplysninger i skattekortet gjennom året, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark i en pressemelding.

Koronapandemien har påvirket manges økonomi, og skattedirektøren oppfordrer derfor til å sjekke opplysningene på skattekortet for 2022, som man mottar nå i desember.

Blant bedriftene har 360.000 selskaper betalt til sammen 58 milliarder kroner i skatt, utenom inntekter fra oljevirksomheten, skriver Skatteetaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag legges skattelistene fram.

– Det er en lang tradisjon for åpenhet rundt skattelistene i Norge. Vi mener at transparens om inntekt, formue og skatt er med på å styrke tilliten til skattesystemet. Dagens ordning balanserer godt mellom hensynet til åpenhet og hensynet til personvern, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Det siste året har det vært 1,6 millioner søk i skattelistene, fordelt på drøyt 556.000 brukere. Det er noe lavere enn året før. Loggføring av søk ble innført i 2013, og året før var det hele 16,5 millioner søk.