FHI: Coronapass har liten effekt på smitten

Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg sier hensikten med coronapasset er å lette på mer inngripende tiltak. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg sier hensikten med coronapasset er å lette på mer inngripende tiltak. Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lokale coronapass skal brukes for å åpne opp, og er ikke et smittereduserende tiltak, ifølge FHI, som har liten tro på at coronapasset har effekt på smitten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I det faglige grunnlaget FHI leverte til regjeringen vurderte de at effekten coronapass kan ha på reduksjon i smitte og innleggelser trolig er liten, dersom test skal være et mulig kriterium for å få grønt pass.

– Hensikten er å lette på mer inngripende tiltak, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg til VG.

Hun påpeker at andelen vaksinerte har gått opp siden sist coronasertifikatet var i bruk i Norge, og at man nå vet at vaksinerte kan smitte videre – selv om risikoen er lavere.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad i Helsedirektoratet er mer positiv til den mulige effekten bruk av coronapass kan ha på smitten:

– Coronasertifikat vil ha en smitteeffekt. Selv om det innføres for å leve mer normalt og unngå smitteverntiltak, så vil effekten av det være at du kan gjøre det på en tryggere måte, sier Nakstad.