«Norsk» coronavariant er navngitt

– Ved å følge virusvarianten nøye kan vi få en mulighet til å studere hvordan tiltak påvirker virusspredningen i Norge, forteller seksjonsleder ved FHI Karoline Bragstad (t.h.). Foto: Vidar Ruud / NTB
– Ved å følge virusvarianten nøye kan vi få en mulighet til å studere hvordan tiltak påvirker virusspredningen i Norge, forteller seksjonsleder ved FHI Karoline Bragstad (t.h.). Foto: Vidar Ruud / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny deltavariant av coronaviruset ble i sommer oppdaget i Norge. Nå har den fått navnet AY. 63.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye norske utgaven av deltaviruset ble oppdaget av Folkehelseinstituttet (FHI) i slutten av juni, skriver NRK.

Etter det har den dukket opp mange steder i landet. Varianten har fått navnet AY. 63. Forskerne tror at den ikke er farligere enn den vanlige deltavarianten og at vaksinen virker godt mot den.

– Vi har ikke noen holdepunkter for at den har noen spesielle konkurransefortrinn, sier seniorforsker ved FHI Olav Hungnes.

Selv om varianten først ble oppdaget i Norge, er det ikke sikkert at den utviklet seg her, sier Hungnes.

– Det er mulig at ikke alle særtrekkene den har, ble utviklet her. Den kan ha kommet til landet som noe litt annerledes og utviklet seg videre til det vi oppdaget i juni.

FHI tror den norske varianten kan være nyttig for å finne ut hvordan coronaviruset utvikler seg. Den kan også være en gave til både befolkningen og myndighetene.

– Ved å følge den nøye, noe vi gjør, så kan vi få en mulighet til å studere hvordan tiltak påvirker virusspredningen i Norge, forteller seksjonsleder ved FHI Karoline Bragstad.