Åpen for alle - alltid

Folkebevegelse krever at 151 vindturbiner rives etter Fosen-dom

Folkebevegelsen Motvind Norge krever at de to største vindkraftanleggene i landet rives, deriblant dette på Storheia, etter at samene vant saken om vindkraft på Fosen i Trøndelag i Høyesterett.
Folkebevegelsen Motvind Norge krever at de to største vindkraftanleggene i landet rives, deriblant dette på Storheia, etter at samene vant saken om vindkraft på Fosen i Trøndelag i Høyesterett. Foto: Heiko Junge / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkebevegelsen Motvind Norge krever at de to største vindkraftanleggene i landet rives, etter at samene vant vindkraftsaken om Fosen i Trøndelag i Høyesterett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ulovlig bygging, kort og godt. De hadde ikke hjemmel til å bygge, sier Torbjørn Lindseth, styremedlem i Motvind Norge, til NRK.

Dommen fra Høyesterett mandag morgen gjelder de to vindkraftanleggene Storheia og Roan, som tilsammen har 151 vindturbiner. Høyesterett kom fram til at vedtaket om konsesjon til vindkraftutbygging på Fosen i Trøndelag er ugyldig, da utbyggingen krenker reindriftssamenes rett til kulturutøvelse.

Advokat Eirik Brønner, som representerte reindriftssamene i retten, sier til NRK at han deler synet til Motvind Norge.

– Vi avventer nå i første omgang hva Fosen Vind og Olje- og energidepartementet vil gjøre med dette, sier han.

Olje- og energidepartementet skriver i en epost til NRK at departementet har merket seg avgjørelsen fra Høyesterett, og at dommen utløser behov for en avklaring av situasjonen.