FHI: – Kunne fullvaksinert 90 prosent denne uken

Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet sier at Norge kunne ha fullvaksinert 90 prosent av den voksne befolkningen denne uken.
Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet sier at Norge kunne ha fullvaksinert 90 prosent av den voksne befolkningen denne uken.  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

FHI sier Norge har nok vaksiner til å kunne ha fullvaksinert 90 prosent av befolkningen over 18 år allerede denne uken. Da kunne gjenåpningen vært fremskyndet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I det iskalde «Moderna»-rommet ligger 430.000 vaksinedoser kommunene har sagt nei til, sier sjefen for vaksineforsyning til Norge, Knut Jønsrud, til VG.

– Det er nok vaksiner ute i kommunene og her til å nå målet. Så det er vaksinasjonstakten det går på, sier han.

Tidligere var det så lite vaksinedoser at FHI måtte rasjonere. Nå sliter kommunene med å satt alle vaksinene. Fra Bergen er det blant annet uttrykt frykt for at man kan bli nødt til å måtte kaste tusenvis av doser fordi folk er skeptiske til Moderna-vaksinen.

Norge har fullvaksinert 80 prosent av nordmenn over 18 år. Målet er å vaksinere 90 prosent i denne gruppen. Sjef for vaksineprogrammet i Norge, Geir Bukholm, sier dette allerede kunne skjedd.

– Basert på antall tilgjengelige vaksinedoser kunne vi nådd milepælen denne uken. Hvis vi hadde hatt 90 prosent fullvaksinerte, kunne trolig gjenåpningen vært fremskyndet, sier Geir Bukholm i FHI til VG.

Han sier imidlertid at kommunene sliter med å få tak i folk. FHI ber dem tenke kreativt for å nå de siste ti prosentene, blant annet med å tilby spontane timer til dem som av praktiske grunner sliter med å finne tid.