Mattilsynet advarer mot å spise fisk fra Hardangerfjorden og Sognefjorden

Sørfjorden, som er en arm av Hardangerfjorden, har ifølge forskere blitt forurenset av tungindustri i over 100 år. Nå advarer Mattilsynet om at fisk som brosme og blålange har så høye verdier av kvikksølv i seg at det frarådes å spise dem.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Sørfjorden, som er en arm av Hardangerfjorden, har ifølge forskere blitt forurenset av tungindustri i over 100 år. Nå advarer Mattilsynet om at fisk som brosme og blålange har så høye verdier av kvikksølv i seg at det frarådes å spise dem. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fisk i Hardangerfjorden og Sognefjorden har så mye kvikksølv i seg at Mattilsynet fraråder at den spises.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I enkelte områder langs kysten inneholder dypvannsfisken brosme høye verdier av kvikksølv i fileten. Høyest nivå er det i deler av Sognefjorden og Hardangerfjorden, skriver Dagbladet.

Mattilsynet advarer derfor fritidsfiskere mot å spise brosme fra disse områdene, heter det i en pressemelding på Matportalen. Mattilsynet opplyser til NTB at de advarte om kvikksølvnivået i brosme i Sognefjorden og Hardangerfjorden allerede i 2017.

Også Havforskningsinstituttet har kommet med samme konklusjonen.

Kvikksølv er et giftig grunnstoff og en miljøgift som kan føre til skader på nervesystemet og nyrene hos mennesker dersom det hoper seg opp i store mengder.

I tillegg til brosme har det i dypvannsfisken blålange ofte blitt påvist høye verdier av kvikksølv.

Det er uansett mengden av fisk man spiser, som er avgjørende for om en risikerer å få mye kvikksølv i seg.