Fra 5. juli kan personer bosatt i utvalgte land utenfor Europa besøke familie og kjærester i Norge

– Jeg er glad for at vi nå kan slippe litt mer opp på innreiserestriksjonene, sier statsminister Erna Solberg (H). Foto: Hanna Johre / NTB
– Jeg er glad for at vi nå kan slippe litt mer opp på innreiserestriksjonene, sier statsminister Erna Solberg (H). Foto: Hanna Johre / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra og med 5. juli kan personer bosatt i utvalgte land på EUs tredjelandsliste besøke familie og kjæreste i Norge, deriblant fra USA og Australia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser regjeringen.

Dette gjelder utlendinger som har følgende relasjon til en person bosatt i Norge:

* Voksne barn og stebarn og foreldre og steforeldre til voksne barn/stebarn

* Besteforeldre, stebesteforeldre, barnebarn og stebarnebarn

* Kjærester over 18 år og kjæresters mindreårige barn. Kjæresteforholdet må ha vart i minimum ni måneder, og partene må ha møtt hverandre fysisk tidligere.

Landene det gjelder er: Australia, Israel, Japan, Libanon, New Zealand, Nord-Makedonia, Serbia, Sør-Korea, Taiwan, USA og Singapore.

Unntas innreiseforbudet

Fra midnatt natt til 5. juli er disse personene unntatt fra innreiseforbudet. De må følge gjeldende regler om karantene og testing, slik som å teste seg før ankomst, teste seg på grensen og være i innreisekarantene.

– Mange har ventet lenge på besøk fra sine kjære. Jeg er derfor glad for at vi nå kan slippe litt mer opp på innreiserestriksjonene. Samtidig må dessverre noen fortsatt vente. Jeg forstår at det er vanskelig, og at mange er utålmodige. Deltaviruset legger en demper på gjenåpningen av samfunnet, men vi beveger oss i riktig retning, sier statsminister Erna Solberg (H).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Må søke

Adgangen til innreise for kjærester forutsetter at man har fått forhåndssamtykke til slikt kjærestebesøk. Dette skjer gjennom en søknad til Utlendingsdirektoratet (UDI). Søknadsordningen er helautomatisert og uten gebyrer. Det er ikke klageadgang for personer som får avslag.

Allerede i dag er det anledning til innreise for nærere familiemedlemmer, slik som ektefelle/samboer og mindreårige barn.